Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur puternic în România. Unde s-a simțit și ce zone au fost afectate

Cutremur puternic în România. Unde s-a simțit și ce zone au fost afectate

17 cutremure în ultimele 24 de ore. Unde au avut loc seismele

Marți, 7 mai 2024, România a fost zguduită de un cutremur de intensitate medie, înregistrat în zona seismică Vrancea, conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul a avut magnitudinea de 4.1 pe scara Richter, fiind cel mai puternic raportat în țară în ultimele două luni.

A fost cutremur în România

Cutremurul s-a produs la ora locală 19:45 și a avut loc la o adâncime semnificativă, afectând mai multe localități din apropierea epicentrului. Orașele cele mai apropiate de zona epicentrală includ Focșani (44 km la vest), Buzău (54 km la sud), Sfântu-Gheorghe (71 km la nord-est), Brașov (79 km la vest) și Ploiești (87 km la sud-vest).

Conform mărturiilor colectate de INFP, cutremurul a fost resimțit de locuitori din Chiajna, Galați, Petroșani, Buzău și București. Deși mulți locuitori au simțit undele seismice, nu s-au raportat victime sau pagube materiale.

Potrivit celor furnizate de INCDFP, ”în ziua de 07 Mai 2024, la ora 18:32:18 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea (EWS) M 4.1, la adâncimea de 140 km”.

Activitate seismică recente

Seismul de 7 mai este considerat cel mai puternic din ultimele două luni în țară, având aceeași magnitudine cu un alt cutremur de 4.1 care a avut loc pe 29 februarie 2024, tot în zona Vrancea. În total, în ultimele două luni, România a înregistrat peste 30 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 și 3.9, care nu au produs pagube.

Marți, 7 mai, s-au produs și alte cutremure de magnitudini mai mici, între 2.0 și 2.8, în județele Maramureș, Prahova și Vrancea. Aceste mișcări tectonice sunt un memento constant al activității seismice naturale a regiunii, în special în zona Vrancea, cunoscută pentru potențialul său seismic.

Ultimul cutremur major în zona Vrancea

Seismul de pe 29 februarie 2024, cu magnitudinea inițială de 4.3 (ulterior reactualizată la 4.2), a fost raportat ca fiind cel mai puternic cutremur din acea lună. S-a produs la o adâncime de 140 km, în apropierea orașelor Sfântu-Gheorghe (50 km la sud-est), Brașov (59 km la est), Focșani (63 km la vest) și Buzău (68 km la nord-vest). Mărturiile locuitorilor din zona epicentrală au confirmat resimțirea cutremurului, iar informațiile au fost colectate pe site-ul INFP.

Zona Vrancea este recunoscută pentru potențialul ridicat de cutremure, fiind una dintre cele mai active regiuni seismice din Europa. Deși cutremurul din 7 mai nu a produs pagube sau victime, este un semnal de alarmă pentru autorități și locuitori să rămână vigilenți și să fie pregătiți pentru eventuale situații de urgență.

Sfaturi precum realizarea unui plan de urgență familial, asigurarea unor truse de prim ajutor și cunoașterea punctelor de siguranță în locuințe sau la locul de muncă pot fi esențiale în caz de cutremur. Pregătirea și conștientizarea pericolelor sunt elemente cheie pentru reducerea riscurilor în astfel de situații.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: