Redactia.ro
Home » Stil de viață » De când se sărbătorește 1 Mai. Care este originea acestei sărbători

De când se sărbătorește 1 Mai. Care este originea acestei sărbători

De când se sărbătorește 1 Mai. Care este originea acestei sărbători

Ziua Muncii, care se sărbătorește pe 1 mai în mai multe țări de pe tot globul și inclusiv în România, este o zi liberă, prin lege. Mulți se bucură de această minivacanță, când românii merg, de obicei, la mare, însă puțini sunt cei care știu unde își are originea această sărbătoare.

La baza acestei sărbători stă mișcarea unor sindicaliști din Chicago, care au cerut să li se reducă orele de muncă la opt ore pe zi. Astfel, pe 1 mai 1886 membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii) au ieșit în stradă pentru a schimba orarul de muncă zilnică. Astfel, oamenii au cerut în stradă ca programul de muncă să se reducă la opt ore pe zi.

La această manifestație au participat 90.000 de oameni, 40.000 dintre aceștia fiind în grevă, scrie Libertatea. Protestele au continuat încă trei zile, astfel că a fost nevoie de forța oamenilor de ordine. În urma acestor răfuieli dintre muncitori și poliție, patru muncitori au fost omorâți și mulți alții răniți.

O nouă revoltă

Drept răspuns, o nouă revoltă a fost pornită în alt loc, și anume în Piața Haymarket din Chicago. Atunci a fost aruncată o bombă înspre poliție și 66 de oameni ai legii au fost răniți. Dintre aceștia, șapte au murit ulterior.

Rezultatul grevei de la Chicago

Rezultatul grevei de la Chicago a fost cel scontat de muncitori: s-au redus orele de lucru la opt pe zi. Ulterior, s-a stabilit la Paris ca ziua de 1 mai să devină Ziua Internațională a Muncitorilor.

1 mai în România

Ziua dedicată muncitorilor la nivel internațional a fost sărbătorită pentru prima dată în România în timpul domniei lui Carol I, în 1890. Apoi, 1 mai a devenit sărbătoare națională, în timpul regimului comunist, când erau organizate manifestații cu caracter propagandistic de amploare pe marile bulevarde și pe stadioane.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: