Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce săpunul este inamicul coronavirusului? Specialiștii explică

De ce săpunul este inamicul coronavirusului? Specialiștii explică

săpunul este inamicul coronavirusului

Încă de apariția primelor cazuri de coronavirus, autoritățile române au îndrumat populația spre măsurile de prevenție. Și ca o primă, și poate cea mai eficientă, se număra spălatul pe mâini, cât mai des posibil, cu apă și săpun. Mulți s-au întrebat atunci de ce tocmai săpunul are o asemenea eficiență și, mai ales, dacă e vorba despre un săpun anume. Ei bine, iată ce spun specialiștii!

Săpunul, eficient în lupta cu coronavirusul

Tot mai des, medicii recomandă spălatul pe mâini ca prevenție pentru coronavirus. Aceștia susține că nu are importanță nici temperatura apei, nici dacă săpunul este antibacterian sau nu. Are o mare importanță, însă, dacă vă spălați corect, urmărind specificațiile făcute de doctori. Și anume, să vă spălați timp de 20-30 de secunde și să curățați și zonele mai „ascunse”, precum între degete.

Dar care e explicația chimică a eficienței săpunului împotriva coronavirusului? Ei bine, explicația are de-a face cu structura virusului SARS-CoV-2, cel care dă COVID-19. Un profesor de la catedra de chimie a Universității New South Wales explică faptul că virusul are o membrană lipidică, grasă, care poate fi distrusă în contact cu săpunul, dat fiind faptul că are efect degresant. Altfel explicat, săpunul descompune membrana virusului și, fără ea, virusul nu poate supraviețui.

„Substanţele din săpun se comportă ca nişte soldăţei: atacă şi destabilizează structura virusurilor şi a bacteriilor. Acestea se dezmembrează şi nu mai pot adera la suprafaţa pielii, fiind ulterior eliminate prin clătirea mâinilor”, explică Pall Thordarson, profesor la catedra de Chimie a Universităţii New South Wales, potrivit csid.ro.

Românii, în topul europenilor care se spală des

Deși e greu de crezut, un studio realizat în 2008 a arătat că România e în topul țărilor care se spală cel mai des pe mâini. 84% dintre românii chestionați au mărturisit că se spală pe mâini de fiecare data când merg la toaletă și nu numai.

Singurul inconvenient e că nimeni nu respectă durata corectă a acestui procediu. Potrivit specialiștilor, spălatul pe mâini ar trebui să dureze între 20 și 30 de secunde, și să cuprindă niște tehnici de curățare în profunzime a întregii suprafețe, însă românii nu urmează întocmai regulile acestea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: