Redactia.ro
Home » Știri » De la ce vârstă se recrutează cetăţenii români în cazul celui de-al Treilea Război Mondial

De la ce vârstă se recrutează cetăţenii români în cazul celui de-al Treilea Război Mondial

În contextul conflictului dintre SUA și Iran, mulți oameni, inclusiv din România, se gândesc la izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial. România face parte din NATO, ceea ce înseamnă că militarii români ar putea fi mobilizați pentru misiuni, în caz de urgență.

Președintele României, Klaus Iohannis a avut o primă reacție la tensiunile dintre SUA și Iran, după uciderea generalului Qassem Soleimani. Iohannis a menționat că România are militari în țara vecină Irak, aceștia făcând parte din forțele NATO de instruire: „O parte din militarii noștri au fost deja relocați”. De asemenea, șeful statului a făcut apel la calm.

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid și funcționează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO și este foarte bine că funcționează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realiști.

Situația din Irak ne privește, fiindcă noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak, avem oameni și în alte țări din zonă, știți foarte bine. Avem reprezentanțe și, în acest sens, sunt o serie de cetățeni români expuși în zonă. Ne preocupă și vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie. Pe de altă parte, avem și noi militari în Irak, staționați, care fac parte din forțele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire.

Președintele Klaus Iohannis a completat cu informația că o parte din militarii noștri au fost deja relocați și că există contact permanent cu Guvernul și în special cu miniștrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speță Externele și Apărarea.

Ce români sunt eligibili în caz de război

Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 990/12.XII.2006, arată care este situaţia cu serviciul militar în termen pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război. Pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (5), centrele militare efectuează, în perioadele stabilite de Statul Major General , recrutarea-încorporarea cetăţenilor încorporabili.

În caz de război, perioada când se efectuează recrutarea-încorporarea se anunţă prin mijloacele de informare în masă. Ordinul de asigurare a activităţilor de recrutare-încorporare este emis pe baza propunerilor înaintate de centrul militar, prefectul judeţului sau al municipiului Bucureşti, se mai arată în lege. 

De la ce vârstă se recrutează cetăţenii români

Art. 23,  (1)  spune că „sunt încorporaţi pentru îndeplinire a serviciului militar în termen bărbaţii, cetăţeni români, care au împlinit vârsta de 20 de ani. (2) La cerere, aceştia pot fi încorporaţi imediat după împlinirea vârstei de 18 ani.”

Limita maximă de vârstă până la care cetăţeni români, bărbaţi, pot fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen este de 35 de ani.

De asemenea, potrivit Art. 24, „durata instruirii militarilor în termen se stabileşte prin ordine ale şefilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.”

Citește și: Criza din Iran. Cum răspunde NATO apelului făcut de Donald Trump

„Art. 25 . — (1) Pentru a fi recrutaţi sau încorporaţi, cetăţenii sunt obligaţi să se prezinte la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare. (2) Tinerii care, din diferite motive, nu au primit ordin de chemare sunt obligaţi să se prezinte la centrele militare pe a căror rază teritorială îşi au domiciliul ori reşedinţa, în termen de două luni de la împlinirea vârstei de 20 de ani”.

Stabilirea acestor aptitudini din punct de vedere psihologice se efectuează pe baza examinării de specialitate , asigurată de structurile specializate ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării.

Hotărârile comisiilor locale de recrutare-încorporare se comunică tinerilor şi recruţilor, în scris. Recruţii pot face contestaţie împotriva hotărârilor comisiilor de recrutare-încorporare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: