Gabriela Firea, senator PSD, și-a anunțat oficial demisia din Senatul României, marți, 18 iunie 2024, în plenul Parlamentului. Această decizie importantă vine după ce a câștigat un mandat în Parlamentul European, urmând să reprezinte România la Bruxelles începând cu 1 iulie 2024.
Decizia demisiei și viitorul în Parlamentul European
Gabriela Firea și-a motivat demisia prin dorința de a reprezenta România la un nivel mai înalt, în cadrul Parlamentului European. În cadrul discursului său din plen, Firea a subliniat că munca sa asiduă și rezultatele obținute au condus la această nouă oportunitate.
„Cu siguranţă şi cu ceilalţi colegi ai mei. Cred că toată munca mea din această perioadă şi din perioada anterioară înseamnă că dacă, toţi colegii mei au acceptat şi m-au votat în Consiliul Politic Naţional să fiu pe această listă înseamnă că am meritat. Nu dau niciun premiu politic fără muncă şi toate aşa-zisele premii politice sunt pe muncă şi pe rezultate. Vom merge acolo, vom face echipă bună, vom reprezenta România. Doresc să reprezint cu cinste şi onoare”, a declarat Gabriela Firea.
Colegii din Senat au aprobat în unanimitate vacantarea mandatului său de senator. Sorin Cîmpeanu, prezent în plen, a precizat: „Să dăm şi vot pe vacantarea mandatului de senator. Luăm act de demisia doamnei senator Gabriela Firea, începând cu data de 1 iulie 2024, şi supun votului vacantarea mandatului de senator ales în Circumscripţia electorală 42 Bucureşti”.
Rezultatul alegerilor europarlamentare și distribuția mandatelor
Alegerile europarlamentare din 2024 au adus rezultate semnificative pentru alianța PNL-PSD, care a câștigat 19 mandate. Gabriela Firea se numără printre cei care vor reprezenta România în Parlamentul European. Lista completă a celor care au obținut mandate include nume cunoscute precum Mihai Tudose, Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Claudiu Manda, Adina Vălean, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Daniel Buda, Maria Grapini, Gheorghe Cârciu, Ziegfried Mureșan, Dragoș Benea, Mircea Hava, Dan Nica, Gheorghe Falcă, Ștefan Mușoiu, Roxana Mânzatu și Virgil Popescu.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat rezultatele complete ale voturilor exprimate în cele 915 secții de vot din străinătate. Numărul total al alegătorilor prezenți la urne a fost de 215.998, dintre care 210.410 voturi au fost valabil exprimate. Distribuția voturilor a fost următoarea:
- PNL-PSD: 44.925 voturi – 21,35%
- ADU: 34.373 voturi – 16,34%
- AUR: 30.830 voturi – 14,65%
- S.O.S. România: 28.457 voturi – 13,52%
- REPER: 20.418 voturi – 9,70%
- Partidul Diaspora Unită: 14.827 voturi – 7,05%
- Ștefănuță Nicolae-Bogdănel: 12.422 voturi – 5,90%
Diana Șoșoacă urmează să plece și ea la Bruxelles
Diana Șoșoacă, o altă figură proeminentă a Senatului României, urmează să își părăsească funcția pentru a se alătura Parlamentului European. Partidul său, SOS România, a obținut două mandate în urma alegerilor europarlamentare. Ca și în cazul Gabrielei Firea, Diana Șoșoacă va trebui să renunțe la mandatul de senator pentru a-și începe activitatea la Bruxelles.
Această schimbare majoră în politica românească marchează un nou capitol pentru cei doi politicieni, care vor avea ocazia să reprezinte interesele României la nivel european. Ambiția și determinarea Gabrielei Firea și a Dianei Șoșoacă de a aduce o schimbare pozitivă pe scena europeană reflectă angajamentul lor față de electoratul român și dorința de a contribui la dezvoltarea și prosperitatea țării pe plan internațional.