Redactia.ro
Home » Stil de viață » Despre rolul viselor și cum le putem înțelege

Despre rolul viselor și cum le putem înțelege

Timp de secole, oamenii au pus sub semnul întrebării rolul viselor. Civilizațiile timpurii au văzut visele ca un liant între oameni și divinitate. Grecii și romanii erau convinși că visele pot prezice viitorul. De atunci, desigur, timpurile s-au schimbat. Acum există numeroase teorii despre semnificațiile viselor. Știința ne-a permis să învățăm multe despre creierul uman, dar este posibil să nu știm niciodată cu siguranță semnificațiile din spatele viselor noastre.

 

Ce sunt visele?

Visele sunt practic povești și imagini pe care mintea noastră le creează în timp ce dormim. Ele pot urma o narațiune liniară sau pot fi abstracte. Ne pot face să ne simțim fericiți, triști sau speriați. Pot părea confuze sau perfect raționale.

Visele pot apărea oricând în timpul somnului. Însă visele cele mai vii apar în timpul unei faze numite somnul REM (mișcare rapidă a ochilor), când creierul este cel mai activ. Experții spun că visăm de cel puțin 4 până la 6 ori pe noapte și uităm 95% din ceea ce visăm.

Vise lucide

Un vis lucid este acela în care știi că visezi. Studiile arată că visele lucide vin cu un impuls de activitate în părți ale creierului care, de regulă, se odihnesc în timpul somnului. Visarea lucidă este o stare a creierului între somnul REM și starea de veghe. Unele persoane care au vise lucide sunt capabile să le influențeze, schimbând povestea. Aceasta poate fi o tactică bună uneori, în special în timpul unui coșmar, dar mulți experți spun că este mai bine să lăsăm visele să curgă în mod natural.

De ce visăm?

Există multe teorii, dar nimeni nu știe sigur. Unii cercetători spun că visele nu au niciun scop sau semnificație. Alții spun că avem nevoie de vise pentru sănătatea noastră mentală, emoțională și fizică.

Studiile au analizat importanța viselor pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Într-un studiu, cercetătorii i-au trezit pe oameni imediat cum au intrat în etapa REM. Ei au descoperit că cei care nu aveau voie să viseze s-au confruntat cu anxietate, depresie, o lipsă de coordonare, o lipsă de concentrare etc.

 Ce semnifică visele?

La fel cum există opinii diferite despre motivul pentru care visăm, există opinii diferite despre ceea ce semnifică visele.

Faimosul psihiatru Sigmund Freud credea că visele sunt o fereastră în subconștientul nostru și că acestea dezvăluie dorințele ascunse, gândurile și motivațiile noastre.

Unii experți spun că visele nu au nicio legătură cu emoțiile sau gândurile noastre reale. Sunt doar mituri. Alții spun că visele noastre pot reflecta propriile noastre gânduri și sentimente – dorințele noastre cele mai profunde, temerile și preocupările. Interpretând visele noastre, putem obține o perspectivă asupra vieții.

Adesea, oamenii raportează că au vise similare: sunt urmăriți, cad de pe o stâncă sau le cad dinții. Aceste tipuri de vise sunt cauzate probabil de stres sau anxietate. Experții recomandă să nu ne bazăm pe cărți sau „dicționare de vise”, ce dau o semnificație generală pentru o anumită imagine sau simbol din vis, deoarece sensul din spatele visului este unic pentru fiecare persoană.

De ce ne uităm visele?

Cercetătorii nu știu sigur de ce visele sunt uitate atât de ușor. Poate că am fost „setați” să ne uităm visele, deoarece, dacă ni le-am aminti pe toate, nu am mai putea face diferența dintre vise și amintiri reale.

De asemenea, poate fi mai greu să ne amintim visele, deoarece în timpul somnului REM, corpul nostru poate închide sisteme din creierul nostru ce creează amintiri. Ne putem aminti doar acele vise care au loc chiar înainte de a ne trezi, când anumite zone ale creierului sunt reactivate.

Unii experți spun că mintea noastră nu uită visele, ci nu știm cum să le accesăm. Visele pot fi stocate în memoria noastră. Acest lucru poate explica de ce ne amintim brusc un vis pe parcursul zilei: s-ar fi putut întâmpla ceva ce a declanșat memoria.

Cum să ne înțelegem visele?

Dacă doriți să aflați orice semnificație posibilă din spatele lor, luați în considerare notarea lor într-un jurnal.

Scrieți pe hârtie. Țineți un caiet și un stilou lângă pat și notați-vă primul vis în fiecare dimineață, în timp ce amintirea este încă proaspătă. Notați orice vă amintiți și cum v-a făcut să vă simțiți, chiar dacă vă amintiți doar informații aleatorii.

Nu vă judecați. Visele sunt uneori ciudate și pot merge împotriva normelor societății. Încercați să nu vă judecați în funcție de ceea ce visați.

Dați un titlu fiecărui vis. Uneori, titlul pe care îl creați poate oferi o perspectivă asupra motivului pentru care ați avut visul sau semnificația din spatele acestuia.

Beneficiile viselor

Etapa REM în care visăm ne permite, de asemenea, să facem lucruri pe care le putem memora, astfel că visele pot dezvolta latura cognitivă. Mai mult, visele oferă beneficii emoționale, cum ar fi introspecția.

Lauri Quin Loewenberg, un analist de vise acreditat, susține că „visele noastre sunt pline de informații, sfaturi, îndrumări și chiar avertizări pe care trebuie să le cunoaștem despre noi înșine. Visarea este un proces de gândire foarte profund, în care ne concentrăm doar pe sine. Prin visare, examinăm problemele, comportamentele și obiectivele noastre actuale. Venim cu idei, sortăm lucrurile, ne privim într-o lumină mai profundă, obținem o imagine mai clară asupra noastră și a situației, astfel încât să putem lua decizii mai bune.”

Pe lângă beneficiile cognitive și emoționale, visele pot stimula, de asemenea, creativitatea. De exemplu, „Persistența memoriei” a lui Salvador Dali a fost inspirată dintr-un vis, așa cum a fost și filmul „Inception”, regizat de Christoper Nolan.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: