Redactia.ro
Home » Știri » Doliu în lumea poetică. Ileana Vulpescu s-a stins din viață

Doliu în lumea poetică. Ileana Vulpescu s-a stins din viață

GALERIE FOTO (2) Ileana Vulpescu s-a stins din viață

Doliu în lumea poetică. Lumea scriitorilor este tristă după ce Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Radu F. Alexandru pe pagina sa de Facebook. Scriitoarea este autorea romanului ”Arta conversației”, publicat în 1980, apreciat de multe generații de cititori.

Doliu în lumea poetică. Ileana Vulpescu s-a stins din viață

Doliu în lumea poetică. Lumea artei devine din ce în ce mai mică. În urmă cu puțin timp, Radu F. Alexandru a anunțat că celebra scriitoare și traducătoare Ileana Vulpescu, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. Aceasta a fost căsătorită cu poetul și traducătorul Romulus Vulpescu, care a murit în anul 2012. Ileana Vulpescu a debutat în revista „Familia”, în 1966, cu povestirea Scrisoare către un cunoscut. „A plecat dintre noi ilustra romancieră («persoană care scrie romane») care a fost Ileana Vulpescu. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional. România!…”, a scris Radu F. Alexandru pe Facebook.

Câțiva ani mai târziu, romanul său Rămas-bun, cu 2.100 de exemplare, a primit premiul Asociației Scriitorilor din București. În 1981, Ileana Vulpescu a primit și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române și Premiul „Cântarea României” pentru romanul Arta conversației, iar în 1987 a primit premiul„Flacăra”, pentru „Sărută pământul acesta”. Din 1972, scriitoarea a devenit membră a Uniunii Scriitor în România, iar cel mai cunoscut roman al său este Arta conversației, care a reușit să ajungă un best-seller înainte de 1989. Toate romanele sale au fost traduse în slovacă, maghiară, italiană și franceză. Întreaga sa activitate literară a fost premiată cu „România Mare”.

Ileana Vulpescu a murit

În data de 23 octombrie 2015, Ileana Vulpescu a primit un premiu din partea Fundației Dignitas, și Trofeul Fundației Dignitas pentru Excelență, conceput de artistul plastic Mircea Nechita. Tot în 2015, scriitoarea a primit titlul de Cetățean de onoare al Craiovei, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate culturală, pentru participarea sa la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române, dar și pentru toate proiectele sale care au promovat și promovează imaginea pozitivă a țării. A colaborat la ”România literară”, ”Vatra”, ”Flacăra”, ”România Mare”și a scris proză și teatru, a tradus din literatura engleză, franceză și spanioală și a semnat versiuni în limba francează din literatura modernă și din cea contemporană românească.

Ileana Vulpescu a fost onorată de președintele României

Ileana Vulpescu, împreună cu soțul ei, a publicat repovestirea romanelor ”Gargantua” şi ”Pantagruel” de Francois Rabelais şi singură ”Extraordinarele aventuri ale lui Tartarin din Tarascon (Tartarin din Tarascon, Tartarin în Alpi, Portul Tarascon)” după Alphonse Daudet. A mai publicat: ”Poezii şi Poeme. Poesis et poemes” (traducere din Geo Bogza, ed. Bilingvă română-franceză, prefaţă de Şt. Augustin Doinaş, Bucureşti, 1979); ”Realismul Burghez la sfârşitul secolului al XIX-lea (1860-1914)” (traducere din A. Celebonovic, prefaţă de D. Grigorescu, Bucureşti, 1982); ”Rămas bun casei părinteşti” (1990); ”În porthart” (1998); ”Arta compromisului” (2002); ”Viaţă, viaţă legată cu aţă” (2007); ”Pe apa sâmbetei” (2009); ”Notă informativă bătută la maşină” (2011); ”Noi, doamna doctor, când o să murim ?” (2012); ”Teatru francez”, în traducerea lui Romulus Vulpescu (2016); ”Preludiu” (2017).

În data de 18 mai 2017, președintele Klaus Iohannis i-a înmânat scriitoarei Ileana Vulpescu distincția Ordinul Național Steaua României” în grad de Cavaler în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: