Deficitul bugetar uriaș și lipsa reformelor fiscale riscă să împingă țara spre o retrogradare economică. Președintele interimar avertizează că sunt necesare măsuri dure. Scăderile de cheltuieli nu mai pot fi amânate. Noul guvern va avea misiunea dificilă de a evita prăbușirea economică.
România riscă retrogradarea economică. Ilie Bolojan cere măsuri urgente
Ilie Bolojan anunță creșteri de taxe și impozite pentru a evita retrogradarea României la categoria Junk. Acest avertisment a fost transmis în direct la Radio Europa Liberă. Președintele interimar consideră că situația economică a țării este „extrem de delicată”.
”Acest lucru este complicat şi de instabilitatea politică şi faptul că avem un guvern interimar, ar fi bine să-l avem pe o perioadă cât mai scurtă şi imediat după alegerile prezidenţiale cred că ar fi bine ca toate forţele politice împreună cu preşedintele nou ales să lucreze să avem un guvern stabil care să se bazeze pe o majoritate parlamentară în aşa fel încât să ia aceste măsuri. De ce? Pentru că, aşa cum v-am spus, finanţarea deficitului este foarte importantă, stabilitatea economică este importantă, nu în ultimul rând, neretrogradarea României într-o categorie inferioară, la Junk”, a transmis Bolojan.
România are un deficit bugetar de aproape 9% din PIB. Uniunea Europeană a transmis avertismente ferme în acest sens. Comisia Europeană cere măsuri concrete de consolidare fiscală. România riscă să piardă accesul la finanțare externă și fonduri europene.
Ilie Bolojan a recunoscut că guvernele anterioare au amânat reformele. Situația nu mai poate fi ignorată.
”Un guvern stabil, care are o majoritate parlamentară şi care este de preferabil să nu fie într-o relaţie antagonică cu preşedintele României pentru că orice antagonizare între preşedinte şi o majoritate parlamentară, într-o situaţie să spunem de normalitate, nu ar fi o problemă atâta de mare ca cele două centre de putere să nu fie convergente, dar într-o situaţie în care avem aceste deficite mari şi problemele pe care le avem, orice fel de instabilitate politică nu face decât să ducă la complicaţiile acestei crize bugetare pe care o avem”, a mai precizat Ilie Bolojan.
”E greu să faci reduceri de cheltuieli ale statului fără să faci disponibilizări acolo unde, calculând corect încărcarea de personal, se constată că sunt oameni care nu au ce să facă şi nu-şi justifică existenţa, dar aici trebuie făcute analize pe fiecare instituţie, pe domenii. Există probabil acest tip de analize, dar sistemul nostru administrativ este foarte complex, este foarte lăbărţat şi ştiţi o perspectivă care reduce cheltuielile o să-ţi spună că e nevoie de 100 de posturi, una care este, să spunem, de tip sindicalizat o să-ţi spună că e nevoie de 10 posturi”.
Creșteri de taxe în 2025: TVA mai mare, presiune pe proprietăți și venituri
Printre primele măsuri discutate se numără majorarea taxei pe valoarea adăugată. Ilie Bolojan anunță creșteri de taxe și impozite, dar decizia finală va aparține noului guvern. Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a confirmat deja că se pregătește o propunere în acest sens.
Conform surselor guvernamentale, TVA-ul ar putea crește de la 19% la 21% începând cu iunie 2025. Măsura ar aduce un plus de aproximativ 6,3 miliarde de lei la bugetul de stat, doar în ultimele șase luni ale anului. De asemenea, ar putea fi ajustate și cotele reduse: 9% ar deveni 11%, iar 5% ar putea fi înlocuită cu 7%.
”Problemele pe care noi le avem, aşa cum am spus este acest deficit şi atunci orice fel de reducere de cheltuieli nu se poate face de pe o zi pe alta, se face în câteva luni de zile, dar nu mai e timp, asta ar fi fost logica corectă reducem cheltuielile la maxim posibil etapizat. Vedem dacă această reducere ne coboară la deficit, deci echilibrăm cheltuiele cu veniturile şi dacă nu am făcut asta, sigur e de nedorit atunci putem să creştem şi anumite taxe şi impozite. Tare mi-e frică că guvernul care va veni, indiferent cine va fi la guvernare, va fi pus în situaţia inversă, pentru că presiunea deficitului este foarte mare şi atunci există această posibilitate să poţi să începi cu creştere de taxe, ceea este de evitat, dar aceste date le va lua noul guvern care va fi format, care nu va avea nici într-un caz o misiune uşoară”, a afirmat Ilie Bolojan.
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, urmează să prezinte în această săptămână, la Bruxelles, propunerea Guvernului României de majorare a TVA-ului, cel mai probabil la 21%, începând cu luna iunie 2025, conform multiplelor surse consultate de Clever News Center, potrivit Termene.ro.
Creșterea TVA va afecta întreaga populație. Prețurile alimentelor, medicamentelor, chiriei și transportului se vor majora. Deja, România se confruntă cu o inflație persistentă. O astfel de decizie va amplifica scumpirile și va reduce puterea de cumpărare a românilor.
Discuțiile vizează și taxele locale, în special impozitele pe proprietate. Acestea au rămas neschimbate de ani de zile și ar putea fi ajustate conform valorii de piață a imobilelor. În marile orașe, proprietarii de apartamente și case ar putea plăti cu până la 50% mai mult.
În contextul creșterii costurilor și a dobânzilor, aceste măsuri ar pune o presiune suplimentară pe clasa de mijloc. Întrebarea care rămâne este dacă Guvernul va reuși să aplice aceste reforme fără a declanșa proteste sociale.
Fondurile europene, blocate. PNRR întârziat, investițiile în pericol
Un alt semnal de alarmă tras de Ilie Bolojan este legat de întârzierea absorbției fondurilor europene. România are întârzieri serioase în implementarea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Acești bani sunt vitali pentru investițiile publice și ratingul de țară.
„Avem niște probleme legate de absorbția fondurilor europene, avem întârzieri pe PNRR, banii europeni sunt ca și sângele proaspăt în economie, ne ajută să ne menținem un nivel al investițiilor bun, ne ajută la rating, dar, pe de altă parte, avem și partea de consolidare fiscală, care ne este impusă nu nouă, tuturor țărilor europene, care au deficite foarte mari, în mod cronic”, a adăugat Ilie Bolojan.
În prezent, România a încasat doar o mică parte din sumele prevăzute prin PNRR. Restul sunt condiționate de reforme care nu au fost aplicate. Instabilitatea politică și criza de guvernare contribuie la aceste întârzieri. Bruxelles-ul cere garanții de reformă și predictibilitate.
Un risc suplimentar este legat de retrogradarea economică. Agențiile internaționale de rating, precum Moody’s și Fitch, analizează în această perioadă stabilitatea financiară a României. Dacă măsurile fiscale nu sunt luate, România riscă să fie retrogradată la categoria „Junk”.
Aceasta ar însemna dobânzi mai mari la împrumuturi, scăderea încrederii investitorilor și dificultăți de finanțare. În plus, companiile românești ar suferi de pe urma costurilor mai mari de capital și a pierderii partenerilor internaționali.
Dacă noile cote de TVA ar fi stabilite la 21%, 11% și 7%, iar veniturile fiscale ar fi colectate uniform pe întreg parcursul anului, atunci noile procente s-ar aplica doar pentru a doua jumătate a lui 2025. Potrivit estimărilor publicate de Termene.ro, această modificare ar aduce un plus de aproximativ 6,3 miliarde de lei la bugetul de stat până la sfârșitul anului.
În momentul de față, România utilizează următoarele cote de taxă pe valoarea adăugată:
-
19% – cota standard aplicabilă majorității bunurilor și serviciilor;
-
9% – pentru produse esențiale precum alimente, medicamente, servicii de cazare, apă potabilă și restaurante (cu anumite excepții);
-
5% – pentru publicații tipărite, manuale școlare și anumite categorii de locuințe.
Sursa foto: Arhivă