Redactia.ro

Superstiții din bătrâni legate de vise. Ce înseamnă când visezi apă, dantură sau zbor

Se oprește apa în București între 8 și 12 martie 2025

Visele au fost, din cele mai vechi timpuri, poarta către lumea nevăzută. Oamenii le-au ascultat cu teamă, speranță sau curiozitate. Superstițiile din bătrâni le dau semnificații profunde, adesea strâns legate de viața reală. Fiecare simbol are un „ceva” în spate. De la apă până la dinți, visele vorbesc o limbă veche, moștenită.

Ce înseamnă, de fapt, când visezi apă curgătoare? Sau când îți cad dinții în somn? Sau când zbori? Sunt simple iluzii nocturne sau avertismente vechi de sute de ani, transmise din gură în gură?

Ce spune tradiția când visezi apă: liniște sau primejdie

Apă limpede sau tulbure, curgătoare sau stătătoare – în vise, fiecare formă de apă are o însemnătate aparte. Bătrânii din satele românești credeau că apa e semn de suflet. Visul cu apă nu era ignorat niciodată. Se analiza forma, culoarea, sunetul, mișcarea.

Dacă visezi apă limpede, e semn de pace interioară. Vei primi o veste bună, poate chiar o veste „curată”. Dacă apa e tulbure, se spune că urmează o perioadă cu necazuri sau griji care-ți vor învălui mintea.

Un pârâu mic semnalează o decizie măruntă, dar importantă. Un râu mare și vijelios aduce un pericol neașteptat, mai ales dacă te vezi luat de apă. Dacă bei apă în vis, înseamnă că sufletul tău are nevoie de purificare.

În Oltenia, o superstiție veche spunea că dacă visezi apă murdară, un prieten apropiat urmează să-ți înșele încrederea. În Bucovina, bătrânele citeau visele cu apă ca pe niște prorociri ale vremii. „Ai visat ploaie? Vine lacrima”, spuneau ele.

Când îți visezi dantura: boală, moarte sau schimbare

Dintre toate visele, cele cu dinți care cad sunt printre cele mai temute în cultura populară. Superstiția din bătrâni e clară și aproape unanimă în toată țara: visezi că îți cade un dinte – moare cineva apropiat.

Această credință veche de secole a traversat generații și regiuni. În Muntenia, se spunea: „Dinte căzut, rudă dusă.” În Ardeal, visul cu dinți era văzut ca semn de boală sau accident. Cu cât dintele e mai din față, cu atât persoana e mai apropiată.

Dacă în vis scuipi dintele sau îl vezi sângerând, semnul se întărește. Bătrânii sfătuiau să nu povestești acest vis dimineața, pentru a nu-l „chema”. În schimb, se spunea să te speli cu apă curată și să rostești Tatăl Nostru pentru protecție.

Dacă visezi că îți crește un dinte nou, însemna schimbare – bună sau rea, în funcție de starea visului. În visul liniștit, încolțirea unui dinte aduce un nou început. În visul tensionat, e semn de conflict sau trădare în familie.

De asemenea, visele cu dinți stricați, negri sau sparți anunță probleme în relațiile personale, mai ales în cuplu. Se spune că un dinte crăpat e semn de vorbe grele care urmează să fie spuse sau auzite.

Când visezi că zbori: eliberare sau pericol nevăzut

Visul cu zborul e unul dintre cele mai răspândite în lume, dar și unul dintre cele mai controversate în tradițiile populare. În credința românească, zborul în vis are mai multe interpretări, în funcție de cum îl simți.

Dacă zbori cu ușurință, visul e semn de eliberare, depășirea unui obstacol, uneori chiar o avertizare că ți-ai recăpătat puterea asupra unei situații dificile. În satele din Moldova se spunea: „Zbor în vis, suflet deschis”.

Dar dacă te temi în timpul zborului, dacă te prăbușești sau nu poți controla direcția, superstiția spune că e un avertisment din lumea de dincolo. Zborul haotic anunță o pierdere de direcție în viața reală sau o alegere greșită care urmează să fie făcută.

Dacă zbori deasupra apei, e semn că ești urmărit de o emoție profundă, nerezolvată. Dacă zbori peste o pădure, e semn că cineva din jurul tău te minte. În unele zone din Maramureș, visul cu zbor e considerat un semn că cineva te visează.

Bătrânii spuneau că nu e bine să povestești visul cu zbor dacă ai avut un sentiment de panică. Se credea că astfel „îți scapi sufletul”, iar visul poate deveni realitate.

Alte simboluri din vise și superstițiile legate de ele

Tradiția populară românească a păstrat sute de interpretări legate de vise. Unele au fost transmise oral, altele au fost scrise în „caietele de visuri” ale femeilor din sat, păstrate cu sfințenie în lada de zestre. Iată câteva dintre cele mai cunoscute simboluri:

  • Șarpe: semn de trădare, dușman ascuns sau boală.

  • Pasăre: veste, mesager. Dacă e albă – veste bună. Dacă e neagră – necaz.

  • Nuntă: în vis, anunță o înspăimântătoare boală sau chiar moarte (superstiție foarte răspândită).

  • Copil mic: înseamnă nevoie de protecție sau o grijă care urmează să apară.

  • Drum: schimbare, plecare sau despărțire.

  • Înmormântare: contrar așteptărilor, e considerată un semn bun – încheierea unei perioade grele.

În zona Sibiului, se spunea că dacă visezi un câine care latră la tine, cineva vorbește de rău. În Banat, visele cu haine murdare sunt semne de rușine sau pierdere de demnitate.

O superstiție foarte veche, moștenită din străbuni, susține că visele de luni spre marți se împlinesc, cele de marți spre miercuri anunță drumuri, iar visele de joi spre vineri aduc semne din lumea cealaltă. Așa au crezut generații întregi.

Ce făceau bătrânii după un vis cu semn rău

În satele de altădată, visul nu era lăsat la întâmplare. Dacă cineva avea un vis urât, mergea la cea mai înțeleaptă femeie din sat – fie moașă, fie o bătrână cu „dar de citit visele”. Se aprindea o lumânare, se punea o batistă albă pe masă și visul era povestit cu grijă.

Pentru vise cu apă tulbure sau dinți căzuți, se spunea o rugăciune, se tămâia casa și se ținea post o zi. Pentru vise cu moarte, se dădea de pomană ceva: un colac, o lumânare sau o haină.

Unii își legau șnur roșu la mână, „să nu prindă visul rău”. Alții mergeau la biserică, aprindeau o lumânare „pentru visul rău să se ducă de unde a venit”.

În unele regiuni, dacă aveai același vis de trei ori, bătrânii spuneau că „e de la Dumnezeu”. Visul se nota pe o hârtie și se ardea. Fumul era considerat purificator.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri