Redactia.ro
Home » Știri » Înșelătorie în numele Poștei Române! Cum te protejezi împotriva atacurilor cibernetice

Înșelătorie în numele Poștei Române! Cum te protejezi împotriva atacurilor cibernetice

Înșelătorie în numele Poștei Române! Cum te protejezi împotriva atacurilor cibernetice

În ultima perioadă, românii sunt ținta unei noi tactici de fraudă cibernetică, cu SMS-uri trimise sub falsul nume al Poștei Române. Avertizarea vine din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), care semnalează o creștere alarmantă a acestor tentative de escrocherie.

Înșelătorie în numele Poștei Române

Smishing-ul, o formă de fraudă prin mesaje text (SMS), preia metodele clasice de phishing, însă devine din ce în ce mai sofisticat și mai periculos. Mesajele, aparent trimise de către instituții de încredere precum Poșta Română, conțin link-uri către site-uri false, unde infractorii pot obține informații confidențiale ale utilizatorilor, precum date bancare sau de autentificare.

„Vrem să vă aducem în atenție câteva exemple recente raportate de către utilizatori, în care atacatorii trimit sms-uri în care pretind a fi Poșta Română. SMishing-ul reprezintă o formă de fraudă similară cu phishing-ul, dar este realizată prin intermediul mesajelor text (SMS)”, arată specialiștii DNSC, potrivit Mediafax.ro.

Principiul este simplu, dar eficient. Utilizatorii primesc SMS-uri ce par a fi de la Poșta Română sau alte companii de livrare, conținând link-uri către site-uri falsificate. Aceste site-uri clone arată similar cu cele originale, însă sunt controlate de către infractori. Odată ce utilizatorii accesează link-ul, sunt direcționați către aceste site-uri, unde le sunt solicitate informații sensibile.

 Cum te protejezi împotriva atacurilor cibernetice

  1. Analizează cu atenție mesajul: Citind cu atenție mesajul, poți identifica semnele unei tentative de fraudă. Nu acționa în grabă și nu răspunde imediat.
  2. Evită accesarea link-urilor necunoscute: Nu apăsa pe link-urile din mesajele text primite de la surse necunoscute sau nesigure.
  3. Nu furniza informații sensibile prin sms: Nicio instituție legitimă nu va solicita informații confidențiale prin SMS.
  4. Instalează un software antivirus: Protejează-ți dispozitivul cu un software antivirus de încredere, care poate detecta și bloca astfel de amenințări.
  5. Fii vigilent în fața mesajelor urgente: Atunci când primești mesaje care solicită acțiuni imediate sau furnizarea de date de urgență, fii dublu atent.
  6. Contactează imediat instituția implicată: Dacă ai fost victima unei înșelătorii, contactează imediat instituția implicată și raportează incidentul.
  7. Schimbă parolele: În cazul în care ai accesat link-uri suspecte și ai furnizat date, schimbă imediat parolele pentru a-ți proteja conturile online.

Fraudele cibernetice evoluează constant, iar utilizatorii trebuie să fie pregătiți și conștienți de riscurile asociate cu acestea. Prin aplicarea măsurilor de protecție și prin educarea continuă în domeniul securității cibernetice, putem reduce riscul de a deveni victime ale acestor escrocherii online. Fiți vigilenți și nu cădeați pradă acestor scheme perfide!

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: