Redactia.ro
Home » Știri » ÎPS Pimen, înmormântat astăzi. Cum şi-a prevestit moartea înaltul ierarh

ÎPS Pimen, înmormântat astăzi. Cum şi-a prevestit moartea înaltul ierarh

ÎPS Pimen

Zi de doliu la Suceava. Mii de credincioși îl vor conduce, astăzi, pe ultimul drum pe ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Slujba de înmormântare va începe la ora 12.00 și va dura două ore. Va fi o slujbă specială, urmând ca trupul neînsuflețit al părintelui să fie dus la Sihăstria Putnei, acolo unde este pregătit locul de veci.

În jurul orei 14.00 se va forma un cortegiu funerar care va conduce sicriul înaltului ierarh la cimitirul Schitului Sihăstria Putnei.

Pe traseul care va traversa o mare parte a Bucovinei va fi așteptat pentru rămas bun de credincioși. Sute de credincioși au trecut deja pe la catafalcul părintelui „îngropat în flori” depus la Catedrala Arhiepisopală din Suceava.

ÎPS Pimen a murit în noaptea de marți spre miercuri, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, din cauza complicațiilor provocate de infecția cu COVID-19.

ÎPS Pimen și-a prevestit moartea

În noiembrie 2019, ÎPS Pimen a acordat un interviu în care a vorbit despre înmormântarea sa. „Să fiu înmormântat în Bucovina. Pentru că aici mi-am trăit cei mai frumoși ani din viața mea, frumusețe în cadrul culturii și a credinței. Și am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna.

De ce mi-am ales acest lor de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană.

Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii…

Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească”, a declarat ÎPS Pimen Monitorului de Suceava.

IPS Pimen s-a așezat în sicriu, după cum a dezvăluit chiar el. „Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânările le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt.

Și-am zis că, după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca și va rămâne doar groparul, să se audă mai încet, așa, în surdină, „Marșul funebru”, de Chopin, „Balada” lui Ciprian Porumbescu, ceva din „Rapsodia” lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume.”, a mai spus ÎPS Pimen.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: