Într-un eveniment cu semnificație neobișnuită pentru scena publică, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat o slujbă religioasă în incinta sediului partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din Constanța. Potrivit unor înregistrări publicate de publicația locală Ziua de Constanța, ierarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a transmis membrilor și susținătorilor formațiunii urări de bine, exprimându-și speranța că se vor revedea „cu bine și după alegerile prezidențiale”, moment în care, a adăugat el, „să fie un rezultat sănătos”.
ÎPS Teodosie, mesaje electorale și slujbă la sediul AUR Constanța
În cadrul aceleiași intervenții, ÎPS Teodosie a rostit binecuvântări speciale pentru liderii prezenți, menționându-i pe George Simion, președintele AUR, pe Călin Georgescu, și pe Anamaria Gavrilă, lidera formațiunii POT (Partidul Oamenilor Tineri). Binecuvântările au fost adresate „pentru Biserica noastră, pentru neamul nostru, pentru țara noastră”, subliniind un mesaj cu tentă naționalist-creștină.
„Nu se pune problema să nu avem culori politice, ci să avem iubire de Dumnezeu și de biserică, de neam și de țară. Dacă avem aceste idealuri, nu ne lipsește nimic. Am fost să mai sfințim sediul al acestei formațiuni și mă bucur că m-ați chemat și am nădejdea să vă țin la rugăciuni dacă dă Dumnezeu să fie bine și Dumnezeu dă numai să fie bine. Sper să mă văd cu cei prezenți și pe 18, 20 sau 21, când o fi un rezultat sănătos”, le-a spus ÎPS Teodosie celor prezenți la slujbă la sediul AUR.
I-a binecuvântat pe Călin Georgescu și George Simion
Ulterior momentului liturgic, ÎPS Teodosie a adresat binecuvântări speciale către mai mulți lideri politici prezenți la eveniment. Printre aceștia s-au numărat George Simion, liderul partidului AUR, Călin Georgescu, cunoscut pentru implicarea sa în discursul public cu valențe naționaliste, precum și Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT). Arhiepiscopul Tomisului a invocat binecuvântarea divină asupra acestora „în numele Bisericii, al neamului și al țării”, accentuând astfel legătura simbolică pe care o vede între valorile religioase, identitatea națională și implicarea politică.
„Înainte de a vă stropi cu aghiasmă, am și o urare. Robilor lui Dumnezeu, George, Nicolae, Călin, Ana Maria, Ilinca, Radu, Silviu, Cosmin, Nicolae, dă-le doamne sănătate, zile bune și îndelungate, viață pașnică, pentru toate bunăsporire, credință luminată, nădejde tare și dragoste curată, spre bună chibzuință, pentru Biserica noastră, pentru neamul nostru, pentru țara noastră și pentru binele tuturor și îi păzește întru mulți ani, mulți ani trăiască!”, a mai spus ÎPS Teodosie.
Înaltpreasfințitul Teodosie, sancționat în 2024
În luna noiembrie a anului trecut, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost supus unor măsuri disciplinare severe din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Această sancțiune a venit în contextul unor tensiuni crescute între ierarhul dobrogean și conducerea BOR, în frunte cu Patriarhul Daniel, care a decis să îl izoleze complet din punct de vedere canonic și administrativ.
Prin hotărârea Sinodului, i s-a interzis lui Teodosie să mai slujească Sfânta Liturghie în afara propriei eparhii, adică în alte județe sau regiuni ale țării. În plus, niciun alt ierarh ortodox român nu mai are permisiunea de a participa la slujbe sau evenimente religioase organizate în Arhiepiscopia Tomisului, ceea ce constituie o rupere fără precedent în relațiile dintre ierarhi.
Mai mult decât atât, într-un document oficial emis și semnat de Patriarhul Daniel, Teodosie este acuzat în mod direct că sfidează deciziile Sfântului Sinod și că încalcă rânduielile și tradițiile canonice ale Bisericii Ortodoxe Române. Acest gest marchează un moment de maximă tensiune în cadrul ierarhiei bisericești și ridică semne de întrebare cu privire la viitorul relațiilor dintre centrul patriarhal și Arhiepiscopia Tomisului.
Sursa foto: captură video Ziua de Constanța