Redactia.ro
Home » Știri » Lista unităților hoteliere care acceptă vouchere de vacanță în 2023. Tot ce trebuie să știi

Lista unităților hoteliere care acceptă vouchere de vacanță în 2023. Tot ce trebuie să știi

Vouchere de vacanță
În prezent, tichetele de vacanță au fost distribuite doar angajaților din sectorul Educație, în valoare de 1450 de lei, prin intermediul cardurilor. Cu toate acestea, și ceilalți angajați din sectorul public vor beneficia de alimentarea cardurilor în viitorul apropiat. Pentru angajații din sectorul privat, se discută doar despre un proiect de lege în acest moment. Este important de menționat că voucherele de vacanță nu pot fi utilizate oriunde și oricând, deoarece există o listă completă a unităților care acceptă decontarea cazării de către stat.

Voucherele de vacanță pentru anul 2023 reprezintă bilete de valoare acordate angajaților pentru a acoperi diverse cheltuieli asociate concediului de odihnă în turismul intern. Acestea pot fi utilizate pentru achiziționarea serviciilor turistice, cum ar fi cazarea, transportul, mesele, activitățile de agrement etc., doar la unitățile turistice înregistrate la Autoritatea Națională pentru Turism. Valoarea tichetului de vacanță pentru anul 2023 se apropie de 3000 de lei brut, conform noii valori a salariului minim pe economie, și va fi supus unui impozit de 10%. De asemenea, tichetele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii și pot fi folosite exclusiv pentru achiziționarea serviciilor turistice menționate anterior, precum cazare, transport, mese și activități de agrement.

Lista unităților hoteliere care acceptă vouchere de vacanță în 2023

Pentru a putea utiliza voucherele de vacanță, este necesar să accesezi lista partenerilor care oferă unități de cazare sau servicii de turism la care dorești să apelezi. Aceste liste sunt specifice în funcție de emitentul cardului de vacanță. Prin urmare, iată cele trei liste distincte de unități de cazare și agenții de turism partenere, în funcție de emitentul cardului:

Pentru Sodexo, vezi AICI lista partenerilor.

Pentru Up Romania, vezi AICI lista partenerilor.

Pentru Edenred, vezi AICI lista partenerilor.

Pentru a căuta unitățile de cazare sau agențiile de turism la care dorești să apelezi și pentru a verifica dacă acestea sunt parteneri afiliați ai emitentului cardului tău de vacanță, poți utiliza link-urile disponibile, mai sus.

Astfel, poți beneficia de servicii oferite de acești parteneri. Cu cardul de vacanță, poți merge la hotel, pensiune sau agenție și poți plăti șederea sau serviciul dorit. Este important să reții că aceste vouchere sunt valabile doar în România, iar la locația aleasă trebuie să informezi personalul că dorești să plătești cu vouchere de vacanță. De asemenea, trebuie să prezinți cardurile de vacanță împreună cu un act de identitate valid pentru a demonstra că tu ești posesorul tichetelor.

Pentru angajatorii din sectorul privat care beneficiază de vouchere de vacanță, regulile și procedurile sunt stabilite de către compania care suportă costurile. Fiecare firmă poate avea propriul regulament în ceea ce privește utilizarea și decontarea voucherelor de vacanță.

Vouchere de vacanță 2023

Potrivit unui sondaj efectuat de platforma online de rezervări hoteliere Travelminit.ro, în ultimii 5 ani au fost plătite cu tichetele de vacanță un total de 2.118.729 de înnoptări. Conform sursei citate, numai în primele 5 luni ale anului 2023 au fost înregistrate deja 337.336 de înnoptări plătite cu vouchere, înregistrând o creștere de 240%, de trei ori mai mare în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Pentru bugetari, există o veste bună în ceea ce privește primirea voucherelor de vacanță. Înaintea sezonului estival, cardurile de vacanță pentru anul 2023 au început să fie încărcate, o măsură așteptată cu nerăbdare atât de către turiști, cât și de către hotelieri și actorii din industria turismului. Aceste vouchere pot fi utilizate exclusiv pe teritoriul României pentru a achiziționa servicii de cazare și turism, reprezentând un stimulent important pentru turismul intern.

Voucherele de vacanță au fost implementate pe piața din România de cinci ani, fiind o strategie adoptată și de alte state europene pentru a stimula dezvoltarea turismului intern. Singurul an în care au existat o pauză a fost 2021, când Guvernul nu a emis noi vouchere, dar a prelungit utilizarea celor neutilizate din 2019 și 2020, în contextul pandemiei de COVID-19. Sondajul realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro arată că în ultimii 5 ani au fost achitate prin intermediul voucherelor de vacanță un total de 2.118.729 de înnoptări, confirmând astfel contribuția importantă a acestora în promovarea turismului.

Procesul de încărcare a cardurilor de vacanță în 2023 variază în funcție de categoriile de personal. Pentru angajații din învățământ, cardurile au fost încărcate începând cu jumătatea lunii mai, iar autoritățile se angajează să finalizeze încărcarea tuturor cardurilor până la data de 31 mai 2023, în timp util pentru începutul sezonului de vară. În ceea ce privește ceilalți bugetari, se estimează că încărcarea cardurilor lor va avea loc pe parcursul întregului an.

Este important să menționăm că voucherul de vacanță are o valabilitate de un an și nu poate fi rambursat. De asemenea, poate fi folosit doar de către beneficiarul său, însoțit de un act de identitate.

Plata cu cardul de vacanță pe platforma Travelminit.ro este un proces simplu și rapid: turiștii pot selecta hotelul, pensiunea sau vila la care doresc să petreacă concediul, verifică dacă unitatea de cazare acceptă plata cu voucherul de vacanță, fac rezervarea și achită utilizând cardul respectiv. Toate aceste etape se desfășoară online, iar turistul primește confirmarea rezervării pe e-mail.

Se observă o creștere semnificativă a rezervărilor cu vouchere de vacanță în comparație cu anul precedent, conform unui raport al Travelminit.ro. În primele 5 luni ale anului 2023, s-au înregistrat deja 337.336 de înnoptări plătite cu tichete de vacanță, înregistrând o creștere de 240%, de trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului anterior.

Destinațiile populare printre turiști în această vară includ stațiunile de pe litoralul românesc, Valea Prahovei și stațiunile balneoclimaterice.

„Turiștii au început deja să își facă planuri pentru vacanța de vară, așa că le recomandăm să își facă rezervările de pe-acum, cât încă mai găsesc locuri disponibile la unitățile preferate, dar și prețuri accesibile, în special pentru cele mai populare destinații. Odată cu încărcarea cardurilor de vacanță, ne așteptăm la o creștere foarte mare pe durata verii, creștere care deja se simte pe Travelminit.ro. Merită precizat faptul că, pe Travelminit.ro, rezervarea cazării și plata se fac online, rapid și simplu, folosind direct cardul de vacanță. În același timp, desfășurăm în continuare programul nostru de loialitate numit Travelminit VIP, care oferă prețuri reduse la cazări din toată România, la care înregistrarea se face gratuit. Prin intermediul acestui program, clienții noștri pot beneficia de reduceri între 10-20%, plus servicii gratuite”, a declarat Tímea Imecs-Ambrus, director de dezvoltare a afacerii.

„Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.  Vânzarea voucherelor de vacanţă este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, atrage atenţia Ministerul Turismului, relatează RTV. 

Valabilitate vouchere de vacanţă 2023

Voucherele de vacanţă au perioadă de valabilitate:

„Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii”, mai precizează Ministerul Turismului.

Voucherele de vacanță sunt impozitate cu 10%, ceea ce înseamnă că suma de 145 de lei, reprezentând impozitul, este reținută de angajator în momentul acordării tichetului. Este important să se țină cont de faptul că voucherele de vacanță pot fi utilizate exclusiv la unități HoReCa din România. Prin implementarea acestor restricții, autoritățile își propun ca „românii să redescopere turismul din România şi frumuseţile acestei ţări”.

Amenzi mari pentru românii care încearcă să vândă voucherele de vacanţă

Românii care încearcă să vândă voucherele de vacanţă riscă amenzi de până la 26.000 de lei, iar unitatea de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană primește o amendă de 13.300 de lei.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a precizat Ministerul Finanțelor.

„Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condițiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță.

Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”, arată instituţia, conform sursei citate. 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: