Redactia.ro
Home » Știri » Myanmarul se întoarce la dictatura militară. S-a declarat stare de urgență pentru 1 an

Myanmarul se întoarce la dictatura militară. S-a declarat stare de urgență pentru 1 an

Myanmarul se întoarce la dictatura militară

Myanmarul se întoarce la dictatura militară. Șefa partidului Liga Națională pentru Democrație, Aung San Suu Kyi, aflată la guvernare în Myanmar a fost arestată în urmă cu câteva ore de armată. Astfel, în Myanmar are loc o lovitură de stat, aceasta fiind o țară care s-a aflat sub dictatură militară tiranică timp de 49 de ani.

Myanmarul se întoarce la dictatura militară. S-a declarat stare de urgență pentru 1 an

Myanmarul se întoarce la dictatura militară. Armata din Myanmar a preluat luni, puterea printr-o lovitură de stat contra guvernului ales în mod democratic al laureatei Nobel Aung San Sun Kyi. Sefa partidului Liga Națională pentru Democrație a fost arestată împreună cu partidul său. Armata a declarat că a făcut arestările ca răspuns la fraudele electorale, iar conducerea țării a fost preluată de șeful militar Min Aung Hlaing. Totodată, noul șef militar a declarat stare de urgență pentru un an. Generalii au început lovitura de stat cu câteva ore înainte ca parlamentul să se unească pentru prima oară după victoria a Ligii Naționale pentru Democrație în alegerile din 8 noiembrie. Liniile telefonice către capitala Naypytaw și către marele centru comercial Yangon au fost oprite, iar televiziunea de stat a oprit emisia. Speriați, oamenii au fugit către piețele din Yangon pentru a face stocuri, iar mulți s-au așezat la coadă la bacnomate pentru a retrage bani.

Luni, soldații au ocupat primăria din Yangon, iar serviciile de internet și telefonie au complet oprite. Președintele țării Suu Kyi și alți șideri al NLD au fost arestați în primele ore ale dimineții. De asemenea, purtătorul de cuvânt al partidului a declarat că se așteaptă să fie și el arestat. Partidul lui Suu Kyi a câștigat alegerile cu 83% dintre voturi în scrutin, acesta fiind abia la al doilea rând de alegeri de după 2011, când armata a fost de acord să împartă puterea. La scurt timp după ce armata a intervenit în arestarea partidului NLD, președintele american Joe Biden a transmis un mesaj în care a cerut eliberarea liderilor politici. ”Statele Unite sunt alături de poporul birmanez în aspirațiile lor către democrație, libertate, pace și dezvoltare”. Mai mult, președintele SUA a amenințat că va interveni dacă arma nu-i eliberează pe politicieni. Secretarul general al ONU a condamnat și el arestările, cerându-i armatei din Myanmar să elibereze partidul.

Armata militară a acuzat Comisia Electorală

Armat militară din Myanmar a acuzat Comisia Electorală că nu a remediat problemele enorme produse, în timpul alegerilor legistaltive din noiembrie. Militarii sunt de părere că au identificat milioane de cazuri de fraudă, printre care voturi din partea a mii de oameni, centenari sau minori. Armata militară a denunțat neregulile care au avut loc în timpul alegerilor de mai multe săptămâni. Generalul Min Aung Hlaing a declarat săptămâna trecută, că în anumite circumstanțe, Constituția ar putea fi revocată.

2011, junta militară a fost dizolvată și a început o perioadă de tranziție controlată spre democrație. Armata din Myanmar deține controlul a trei ministere cheie și anume, Internele, Apărarea și Frontierele. La conferința de presă de săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al armatei nu a exclus o preluare a controlului de către militari.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: