Redactia.ro
Home » Știri » Noi vești pentru pensionari. Se schimbă vârsta de pensionare

Noi vești pentru pensionari. Se schimbă vârsta de pensionare

GALERIE FOTO (2) Se mareste varsta de pensionare

Noi vești pentru pensionari. De la 1 iulie 2020 va intra în vigoare o prevedere la Legea pensiilor care prevede creșterea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare.

Vârsta de pensionare în cazul femeilor va crește treptat până la 63 de ani, până în anul 2028.

Noi vești pentru pensionari. Se schimbă vârsta de pensionare

Conform Evz.ro, începând cu data de 1 iulie 2020, va intra în vigoare o prevedere referitoare la creșterea vârstei de pensionare și a stagiului de pensionare.

Mai exact, dacâ până acum vârsta standard la femei era de 59 de ani, de acum încolo va crește treptat până la vârsta de 63 de ani, până în anul 2028.

Mai mult, Casa Națională de Asigurări Sociale a transmis că se va modifica și perioada stagiului de cotizare, dacă până acum era de 32 de ani, de acum încolo se va ajunge la 34 de ani.

La bărbați, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, iar stagiul de cotizare a ajuns la 34 de ani.

În schimb, a rămas în vigoare prevederea prin care atât în cazul femeilor, cât și a bărbaților, se hotărâște pensia pentru limita de vârstă în condițiile unui stagiu de cotizare de minimun 15 ani.

Cum se calculeaza cuantumul pensiei

Potrivit CNAS, în sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limita de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe tot parcursul activității de muncă a solicitantului și veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.

Această lege intră în vigoare după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial, adică pe 1 iulie 2020.

Persoanele care vor să beneficieze de această pensie, trebuie să depună cerere și actele necesare la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 zile de la atingerea vârstei de pensionare.