Redactia.ro

Paradis la Tarom. Membrii Consiliului de Administrație și-au dublat veniturile în plină criză financiară

Avioane Tarom

Într-un context economic tensionat și în plin val de măsuri fiscale restrictive asumate de Guvern, o decizie recentă adoptată de acționarii companiei TAROM stârnește numeroase controverse. Potrivit publicației BoardingPass, membrii Consiliului de Administrație al companiei aeriene de stat TAROM au beneficiat de o dublare a indemnizației lunare, cu sprijinul direct al Ministerului Transporturilor, instituție care reprezintă acționarul majoritar al operatorului aerian.

Paradis la Tarom. Membrii Consiliului de Administrație și-au dublat veniturile în plină criză financiară

Astfel, în urma votului exprimat de reprezentanții Ministerului, alături de ROMATSA și Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), remunerația membrilor CA TAROM a crescut de la 12.500 lei brut pe lună la 24.148 lei brut, o decizie ce ridică semne de întrebare privind oportunitatea și moralitatea unor astfel de creșteri într-o perioadă în care companiile de stat sunt presate să-și eficientizeze activitatea și să limiteze costurile.

Decizia de majorare a indemnizațiilor vine la scurt timp după ce, în iunie 2024, TAROM a trecut de la un regim de conducere provizorie, dominat de interimate și numiri temporare, la un Consiliu de Administrație cu mandat complet de patru ani. Scopul declarat a fost acela de a aduce stabilitate și profesionalism în conducerea unei companii aflate de ani buni în derivă economică, cu pierderi constante și probleme structurale.

Deși a fost organizat un concurs public pentru desemnarea unor specialiști în domeniul aviației și managementului corporativ, rezultatul a fost predictibil: șase din cei șapte membri ai noului Consiliu de Administrație aveau deja legături politice și ocupaseră anterior aceleași funcții ca administratori provizorii.

Astfel, numirea „oficială” a acestora nu a fost percepută ca un semn de reformă sau transparență, ci ca o confirmare a unei practici uzuale în companiile de stat din România, unde rotirea cadrelor politice prevalează în fața meritocrației reale.

Cine sunt membrii Consiliului de Administrație TAROM

Conform datelor disponibile, Consiliul de Administrație al TAROM este format din următoarele persoane:

Anca Daniela Boagiu – fost ministru al Transporturilor, nume cunoscut în cercurile politice din PNL;

Iuliana Cristina Bârcă – funcționar cu experiență în administrație;

Monica Săsărman – jurist, fost secretar de stat;

Iulian Daniel Idolu – fost director de aeroport;

Costin Ionuț Iordache – implicat anterior în diverse structuri guvernamentale;

Mirel Alexandru Marcu – administrator provizoriu anterior;

Mihăiță Ursu – fost director general TAROM, cunoscut pentru implicarea în mai multe runde de restructurare ale companiei.

Toți aceștia au primit votul de încredere al Comitetului de Nominalizare și Remunerare, iar lista a fost avizată de AMEPIP – Autoritatea pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, supranumită „super-agenția companiilor de stat”.

Abținerea solitară a Longshield Investment
Singurul vot care nu a susținut această majorare de indemnizație a venit din partea Longshield Investment (fosta SIF Muntenia). Deși compania de investiții deține o participație minoritară, abținerea sa este semnificativă, sugerând o rezervă față de deciziile luate într-un moment sensibil pentru companie și pentru întreg mediul economic românesc.

Această poziționare izolează însă Longshield, întrucât principalii acționari controlați direct sau indirect de stat – Ministerul Transporturilor, ROMATSA și CN Aeroporturi București – au votat la unison pentru creșterea remunerațiilor, fără să existe vreo consultare publică sau justificare transparentă privind criteriile de performanță ale membrilor CA.

O companie cu pierderi, dar cu remunerații în creștere

Din punct de vedere economic, TAROM este o companie cu dificultăți financiare cronice. De-a lungul ultimului deceniu, operatorul național aerian a raportat în mod constant pierderi, în ciuda mai multor infuzii de capital și planuri de redresare. Pandemia COVID-19 a accentuat problemele, iar deși în ultimii ani s-au înregistrat unele semne de stabilizare, compania este departe de profitabilitate.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: