Redactia.ro
Home » Știri » Paște 2021. În ce condiţii se pot cumpăra şi sacrifica mieii direct de la fermă

Paște 2021. În ce condiţii se pot cumpăra şi sacrifica mieii direct de la fermă

Paște 2021. În ce condiţii se pot cumpăra şi sacrifica mieii direct de la fermă

Sărbătorile Pascale de anul acesta se apropie, astfel că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunţat în ce condiţii mieii pot fi cumpăraţi şi sacrificaţi direct de la fermă.

În ce condiţii se pot cumpăra şi sacrifica mieii direct de la fermă

Mieii de Paște pot fi sacrificați în fermă, însă numai în județele în care nu există abatoare autorizate sanitar-veterinar și primăriile nu au organizat un centru de sacrificare temporar, sunt declarațiile făcute de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

”Pentru acele județe unde nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, iar primăriile nu au organizat un centru de sacrificare și nu au putut veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar, doar pentru perioada respectivă, de sacrificare la nivelul fermelor”, a declarat președintele ANSVSA.

Mai mult, la nivelul exploatației trebuie să existe un spațiu care să îndeplinească, pe lângă condițiile de igienă impuse și condiții de protecție și bunăstare a animalelor, asta pentru ca sacrificările să fie permise în fermă.

”Se face o analiză de risc de către Direcția Sanitară Veterinară, se merge la ferma respectivă, pentru că dacă avem o situație în care în această pandemie 2-3 localități sunt în cod roșu, sunt izolate, oamenii nu se pot deplasa, deci această derogare este dată pentru situația excepțională în care ne aflăm, dar nu vom face rabat de la protecția și bunăstarea animalelor pentru că nu ne putem permite. Lucrurile se vor face la fel, sub supraveghere sanitar-veterinară, vor solicita prezența unui medic veterinar, și acel spațiu va fi destinat numai mieilor din ferma respectivă. Crescătorii pot face acest lucru numai dacă își vor amenaja aceste spații. Și aici va fi tot ștampila rotundă și, la fel, carnea respectivă este destinată numai consumatorului final, deci va merge cu ea acasă și atât pentru că el deja are de respectat niște restricții, nu poate ieși din localitate”, a mai precizat președintele ANSVSA.

Unde pot fi sacrificaţi mieii de Paşte

Președintele ANSVSA a precizat că în acest moment în România există 135 de abatoare autorizate sanitar-veterinar, însă crescătorii de animale au posibilitatea să-și sacrifice mieii și în spații amenajate de către autoritățile locale, astfel de spații fiind autorizate numai temporar, în perioada 21 aprilie – 1 mai.

”Sacrificarea mieilor se realizează în mod normal în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată de medicii veterinari de liberă practică, indiferent de zonă sunt identificate și înregistrate, sunt crescute în ferme sau localități din zone unde nu evoluează boli transmisibile. Deci, animalele respective merg în abatorul autorizat sanitar-veterinar și v-am spus că un număr total de 135 de unități de abatorizare pentru specia ovine sunt în momentul de față disponibile la nivelul României. Sunt și județe care nu au abatoare, dar sunt și județe care au 4-5 abatoare. Carcasele rezultate din aceste abatoare sunt expertizate sanitar-veterinar și poartă marca de sănătate ovală, toate aceste carcase se pot comercializa atât la nivelul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, carmangeriilor, peste tot, inclusiv în schimburile intracomunitare”, a arătat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA.

Mai mult, fermierii trebuie să știe însă că în aceste centre amenajate temporar, carcasa va purta o marcă de sănătate în formă rotundă și nu va putea fi comercializată decât consumatorului final.

”A doua posibilitate pe care am oferit-o tuturor crescătorilor pentru această perioadă, adică mai exact începând cu data de 21 aprilie până pe data de 1 mai 2021 este permisă sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar. Aceste spații amenajate temporar se vor face și se vor organiza de către autoritățile locale. Deci, o autoritate locală – o primărie consideră că poate să îndeplinească niște cerințe care sunt prevăzute de legislație și aici am spus foarte clar că atunci când se va face evaluarea acelui spațiu, acelei zone, acelei piețe unde vor fi autorizate temporar, această zonă va trebui să îndeplinească atât cerințe de igienă cât și cerințe de protecție a animalelor, de bunăstare a animalelor”, a explicat șeful ANSVSA.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: