Redactia.ro

Nereguli grave într-o autoservire din Capitală: Piedone, șocat de ce a putut găsi în bucătărie și cum era făcută ciorba

Piedone, în control la autoservire

Un nou control al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a dus la suspendarea activității unei autoserviri din București. Verificările coordonate de Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC, au scos la iveală o serie de abateri grave privind igiena și modul de depozitare a alimentelor.

Ciorba era păstrată într-o cameră frigorifică murdară, fără capac, iar varza murată era lăsată afară, la temperaturi ridicate. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 de lei, iar activitatea unității a fost oprită temporar.

Controalele continuă și în alte zone ale Capitalei, vizând siguranța alimentară din restaurante și autoserviri.

Controale inopinate în Capitală

În data de 11 iunie 2025, comisarii ANPC au efectuat noi acțiuni de control în București. Verificările au fost desfășurate sub coordonarea directă a președintelui Cristian Popescu Piedone.

Mai mulți operatori economici au fost verificați, iar neregulile descoperite au dus la aplicarea de sancțiuni. Acțiunea a vizat în special unități  de alimentație publică din zone intens circulate, relatează cancan.ro.

Printre acestea, o autoservire a atras atenția prin lipsa condițiilor minime de igienă.

 

Probleme grave privind păstrarea alimentelor

În cadrul controlului, Cristian Popescu Piedone a constatat probleme grave în spațiile destinate depozitării alimentelor. Camera frigorifică din autoservire era murdară și dezorganizată.

„Uitați-vă ce hal de cameră de frig! Uitați ciorba aia în ce hal stă acolo, carnea, ouăle pe jos. Este o infecție de nedescris. Varza murată e ținută afară, la 30 de grade”, a declarat Piedone.

Produsele nu erau etichetate corespunzător, iar unele recipiente nu aveau capac. În plus, oalele cu mâncare erau lăsate descoperite, direct în frigiderul comun cu alte produse.

Amenzi și suspendarea activității

În urma verificărilor, ANPC a decis aplicarea mai multor sancțiuni. Pentru neregulile constatate, a fost aplicată o amendă în cuantum total de 20.000 de lei.

Aceasta a vizat atât autoservirea, cât și un pub aflat în apropiere. Pe lângă amenzile aplicate, autoritatea a decis oprirea temporară a activității celor două locații.

Măsura rămâne valabilă până la remedierea tuturor deficiențelor identificate.

Alte nereguli identificate de inspectori

Comisarii ANPC au constatat o serie de nereguli suplimentare în unitatea inspectată.

Printre problemele notate în procesul-verbal de control se numără:

  • spații frigorifice neigienizate, cu zone de rugină și chedere degradate;
  • produse alimentare incompatibile depozitate împreună (ouă crude, carne, ciorbă gătită, brânzeturi, pește);
  • folosirea bureților din sârmă și a unor ustensile neprofesionale, nerecomandate în industria alimentară;
  • tubulatura exterioară a hotei plină de depuneri masive de grăsime;
  • produse modificate termic, precum sarmale păstrate în stare congelată, deși trebuiau servite calde;
  • materie primă fără etichete: cașcaval feliat fără dată de valabilitate, varză murată cu urme de mucegai.

Inspectorii au atras atenția și asupra lipsei unui plan clar de trasabilitate a alimentelor.

Cristian Popescu Piedone a explicat că astfel de controale vor continua în perioada următoare. Oficialul a menționat că se va merge până la suspendarea autorizațiilor de funcționare, dacă situațiile nu sunt remediate.

Acțiunile vizează creșterea gradului de siguranță alimentară și protejarea consumatorilor. Controalele se fac atât în urma sesizărilor, cât și inopinat, în orice sector din Capitală.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: