Redactia.ro
Home » Homepage » Prăbușirea TAROM. Compania de stat își vinde acțiunile

Prăbușirea TAROM. Compania de stat își vinde acțiunile

tarom

TAROM nu a mai este o companie profitabilă din 2007, când pe piață au intrat rivalii de la Wizz Air, iar Blue Air și-a crescut flota tocmai pentru a concura cu compania de stat.

De 15 ani, TAROM a adunat datorii de 220 de milioane de euro, trebuie să plătească avioane de 580 de milioane de euro, iar în conturile societății au intrat ajutoare de stat de 210 de milioane de euro. Compania e ținuă pe linia de plutire cu bani publici, iar perspectiva falimentului apare în zare.

TAROM își vinde acțiunile deținute în două societăți comerciale

Nu-i de mirare că TAROM își vinde acțiunile pentru a face rost de bani. Acționarii companiei aeriene de stat au votat pozitiv propunerea de vânzare a participației pe care TAROM o deține în două societăți comerciale, Romanian Fuelling Services SRL și Globe Ground România SRL, potrivit BoardingPass.ro.

Romanian Fuelling Services SRL este entitatea juridică sub care operează în țara noastră compania Air bp, parte a multinaționalei British Petroleum (bp), în cadrul căreia TAROM are o participație de 50%. Compania a avut în ultimii 17 ani o cifră de afaceri medie de 6 milioane de lei pe an și un profit anual mediu de 245 de mii de lei.

Cât despre cealaltă companie, Globe Ground România SRL, TAROM deține pachetul majoritar și 37% din capitalul său social. Ceilalți asociați ai Globe Ground România sunt Balaclava BV (25%), Swissport International Ltd. (25%) și Compania Națională Aeroporturi București (13%), potrivit sursei citate mai sus.

Acțiunile TAROM, scoase la licitație

Globe Ground are ca obiect de activitate principal deservirea la sol a avioanelor și operează doar pe aeroportul Henri Coandă din București.

Se pare că TAROM vinde prin licitație, în perioada următoare, acțiunile deținute în cele două companii, conform unei decizii a Consiliului de Administrație și a conducerii TAROM.

TAROM a înregistrat în 2021 pierderi de 80 de milioane de euro (400 de milioane de lei), potrivit unor surse din cadrul Ministerului Transporturilor. Pierderile din 2021 se adaugă la creanțele din urmă, în valoare de 1,1 miliarde de lei, așa cum reiese din bilanțurile depuse de societatea de stat pentru anul 2020. Adică echivalentul a 220 de milioane de euro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: