Redactia.ro
Home » Știri » PSD renunță la moțiunea de cenzură împotriva Guvernul Orban, însă atacă legea bugetului la CCR

PSD renunță la moțiunea de cenzură împotriva Guvernul Orban, însă atacă legea bugetului la CCR

PSD

CEx al PSD a decis, luni, că nu va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernul Orban. Însă, președintele interimar al formațiunii politice Marcel Ciolacu, a anunţat că va ataca la CCR adoptarea bugetului de stat 2020 prin angajarea răspunderii Guvernului.

De asemenea, PSD va face o sesizare de neconstituționalitate și cu privire la proiectul de modificare a OUG 114/2018.

Decizia liderilor social-democrați a fost adoptată cu unanimitate. Deși CCR a fost sesizată în acest caz, asta înseamnă că bugetul pe anul 2020 nu este blocat, dar că este așteptată o decizie a Curții pentru a se vedea dacă judecătorii CCR consideră procedura de asumare ca fiind constituțională sau nu.

Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a răspunderii de către Guvernul României şi de către Orban, va fi atacat astăzi de către mine şi de către preşedintele Senatului ca şi conflict constituţional, la CCR (…). Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Chiar dacă nu vom reuşi să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia ne va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim ministru care şi-a permis acest lucru, nu numai din România, ci din Europa democratică”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că în data de 30 decembrie va depune sesizare pe OUG 114. „Efectele ordonanţei vor fi suspendate până ce CCR va da o decizie”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit digi24.ro.

Lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva se deschide cu restricții de viteză și tonaj

„Decizia va fi a CEx când vom depune moţiunea de cenzură. (…) Peste o oră – o oră jumate aflaţi dacă depunem moţiune sau nu”, a precizat secretarul general al PSD, senatorul Paul Stănescu, într-o declaraţie acordată presei, înaintea şedinţei. Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, la rândul său, că decizia urmează să fie luată în cadrul CExN, dar a adăugat că, în opinia sa, legea bugetului este una „catastrofală”. „Hotărâm acum la CEx. (…) Nu ştiu, să ne mai uităm pe legea bugetului o dată, pentru că legea bugetului propusă de Orban este o lege catastrofală pentru români”, a susţinut el.

Guvernul și-a asumat, miercuri, răspunderea pe proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2020, iar astăzi Ludovic Orban a avut mai multe întâlniri cu liderii USR, ALDE și UDMR cu privire la amendamentele depuse.

Anunț ANM. 17 județe intră sub cod galben de viscol și zăpadă

USR a anunțat luni dimineață că a depus peste 60 de amendamente la legea bugetului pe anul 2020. Acestea vizează tăierea fondurilor pentru „academiile de politruci şi sinecurişti”, suplimentarea investițiilor în educație și infrastructură, dar și creșterea transparenței instituționale și digitalizarea.

De asemenea, PSD a depus 35 de amendamente la legea bugetului pentru anul viitor, pe care Guvernul Orban își asumă, luni, răspunderea în fața Parlamentului. Amendamentele depuse de parlamentarii PSD implică cheltuieli bugetare de 41 de miliarde de lei, care ar crește deficitul cu peste 4% din PIB.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: