Redactia.ro
Home » Știri » Superstiții în Ajunul Crăciunului: de ce este bine să pui pâine sub masă

Superstiții în Ajunul Crăciunului: de ce este bine să pui pâine sub masă

De ce nu ar trebui să deschizi ușa casei în timpul sărbătorilor? Ce se întâmplă dacă faci asta de Crăciun? Ce spune tradiția

Ziua de Ajun este una plină de superstiții și tradiții. Iată ce este indicat să faci și ce este total interzis în această zi, dinaintea Nașterii lui Iisus Hristos.

Superstiții în ziua de Ajun. Ce se spune în popor că e interzis

În ziua de Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc masa de Crăciun, care simbolizează belșugul casei. Tot în această zi, se dă de pomană pentru morți.

Tot în ziua de Ajun, copiii merg să colinde. Atunci, copiii primesc mere, covrigi și nuci. Totuși, această tradișie s-a pierdut în mai multe zone ale țării.

“Darurile primite de copii – merele, covrigii, nucile ¬ sunt ofrande simbolice, cu semnificaţie creştină şi precreştină, exprimând sincretismul datinilor româneşti de la Crăciun.

Covrigii şi colăceii sunt simbolul grâului, expresie a rodniciei – dintr-un bob se naşte un spic – dar este concomitent şi “trupul Domnului” din Sfânta împărtăşanie. Prin forma lor rotundă, alături de colacul de Crăciun, ei amintesc de forma discului solar, celebrat prin jertfe alimentare în credinţele precreştine legate de cultul Soarelui, aflat în criză cosmică la solstiţiul de iarnă.

Nucile întruchipează, prin miezul lor, Crucea Domnului, iar merele amintesc de răscumpărarea păcatului originar, dar şi de perfecţiunea frumuseţii care învinge timpul”, explică Doină Işfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din Capitală, potrivit Adevărul.

Ce trebuie să faci în Ajun ca să ai noroc tot anul

Tradiția populară arată că în ziua de Ajun nu trebuie să mâncăm nimic, pentru că doar așa vom avea parte de noroc tot anul.

Se mai spune că de Ajunul Crăciunului trebuie să tăiem un măr, iar conținutul acestuia ne va spune cum vom sta cu sănătatea în anul care vine. Dacă mărul are viermi, atunci vom avea ceva probleme.

De Ajun, nu avem voie să ne supărăm, să jignim sau mai ales să lovim. Se spune că cel care va lovi în ziua de Ajunul Crăciunului, va primi toți atâția pumni câți a dat.

Tot în ziua de Ajun se pregătește și pomul de Crăciun, chiar dacă această tradiție nu este respectată.

Oamenii nu trebuie să bea rachiu în ziua de Ajun, pentru că astfel ei îi vor ademeni pe diavol. Se mai spune că trebuie să punem pâine sub masă ca să avem noroc.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: