Redactia.ro
Home » Știri » Ți s-a părut și ție că bere are alt gust? Explicația oficială

Ți s-a părut și ție că bere are alt gust? Explicația oficială

Bere chiar și-a schimbat gustul

Cercetători din SUA avertizează despre un alt efect neaşteptat al schimbărilor climatice.

Încălzirea globală are efecte asupra plantelor

Potrivit autorilor studiului de la Universitatea din Carolina de Nord, din cauza încălzirii globale, condiţiile pentru creşterea hameiului se vor schimba, ceea ce va duce la modificarea gustului berii. Specialiştii conduşi de Colleen Doherty studiază stresul plantelor, a căror creştere normală depinde de o serie de factori.

În urma încălzirii globale, nopţile vor deveni mai calde, primăvara va veni mai devreme, iar secetele vor fi mai frecvente, explică specialistul. Toate acestea perturbă „chimia” internă a plantelor şi afectează în final gustul. Pentru comparaţie, cercetătorul citează termenul „terroir” din agricultură, descriind dependenţa gustului vinului, uleiului de măsline, brânzei, cafelei sau ceaiului de condiţiile în care plantele cresc sau de păşunile pe care pasc animalele.

Cercetătorii au explicat

Primăvara timpurie oferă mai multe şanse dăunătorilor, iar nopţile dezorientează plantele, provocând efecte similare diferenţei de fus orar pentru om. Drept urmare, planta nu se poate sincroniza cu mediul, gustul produsului final se modifică şi nu mai este atât de bun. Deşi clima Pământului s-a schimbat şi înainte, modificarea temperaturii a fost mult mai lentă şi a oferit speciilor şansa de a se adapta la noile condiţii, susţine Colleen Doherty.

Consum de bere în România și preferințe

Consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 86 litri, potrivit Asociației Berarii României, care a anunțat miercuri evoluția pieței berii în anul 2019.

„Vedetele” rămânând sticla și doza, cu creșteri de 1-2 procente anual. Ponderea sticlei a crescut în total cu 5,2 puncte procentuale în ultimii cinci ani. Berea ambalată la doză a crescut în 2019 cu 1,6 pp, în timp ce ambalajul PET a înregistrat anul trecut o altă scădere semnificativă, de încă 3,1 pp. Berea draft este constantă, iar berea îmbuteliată la PET își continuă declinul, într-un ritm de aproximativ 3 procente anual. Scăderea totală înregistrată de ambalajul PET în ultimii cinci ani a atins aproape 9 pp. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj – sticlă: 30%, doză: 22,2%, butoi: 3,4%, PET: 44,5%.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: