Dietele sunt peste tot în aceste moment, iar dacă nu te documentezi bine înainte de a începe orice regim alimentar ai putea să ai probleme cu sănătatea. Iată top 5 alimente dăunătoare pe care nu trebuie să le incluzi în nicio dietă.
TOP 5 alimente dăunătoare pe care nu trebuie să le incluzi în nicio dietă
Este foarte important să eliminăm, pe cât posibil, obiceiurile nesănătoase cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau sedentarismul, însă adesea se întâmplă să încălcăm aceste reguli. Același lucru esta valabil și pentru alimentele pe care le consumăm. Din comoditate, sau pur și simplu pentru că nu conștientizăm efectele negative pe care le au aceste alimente asupra siluetei, dar și asupra stării generale de sănătăte, există o mulțime de alimente nesănătoase care își fac cumva loc în meniul zilnic.
1. Orezul alb – Orezul ieftin nu are calităţi nutritive şi predispune la apariţia colesterolului. Cu cât e mai scump cu atât e mai neprocesat.
2. Carnea procesată – În această categorie intră carnea tocată şi mezelurile. Nu conţin deloc zahăr, dar sunt pline de conservanţi care odată ajunşi în organism sunt periculoşi pentru pancreas. Este poate cea mai periculoasă metodă de a vă hrăni.
3. Cerealele dulci – Majoritatea cerealelor pe care le mâncaţi îndeosebi dimineaţa sunt nocive pentru că sunt prea dulci, conţin mulţi conservanţi şi nu au în compoziţie fibre dietetice. Înlocuiţi-le cu cereale normale.
4. Margarina – Este înlocuitorul untului şi atunci când postim, multă lume o mănâncă în cantităţi mari. Însă dacă vrei să fii sănătos, trebuie să o excluzi din alimentaţie.
5. Cartofi congelaţi – Tuturor ne plac la nebunie cartofii prăjiţi. De cele mai multe ori nu avem chef şi timp să stăm minute în şir să-i curăţăm. Aşa că îi luăm gata tăiaţi, la pungă, congelaţi. Cresc nivelul zahărului din sânge.
Efectele zahărului și alimentelor procesate
Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare, sucurile de fructe, băuturile sportive și băuturile de cafea de specialitate, conțin adesea sirop de porumb bogat în fructoză, un tip de zahăr cu un indice glicemic ridicat. Aceasta înseamnă că zahărul este absorbit rapid de intestin, determinând organismul să producă un val de insulină, un hormon care permite celulelor corpului nostru să folosească fie să stocheze zahăr.
Majoritatea zaharurilor pe care le consumăm nu sunt utilizate imediat de organism ca combustibil, ci sunt stocate ca glicogen sau transformate în grăsimi corporale. Consumul repetat de zaharuri excesive poate contribui la obezitate și, în timp, organismul își poate pierde capacitatea de a produce suficientă insulină, ducând la diabet.
În plus, excesul de zahăr din sânge interacționează cu proteinele pentru a forma compuși dăunători cunoscuți sub numele de AGE sau produse finale avansate de glicație, care contribuie la inflamația vaselor de sânge și a altor țesuturi ale corpului.