Redactia.ro
Home » Știri » Un val de praf saharian traversează România. Ploile roșii sunt un pericol pentru sănătate. Avertismentul medicilor

Un val de praf saharian traversează România. Ploile roșii sunt un pericol pentru sănătate. Avertismentul medicilor

praf saharian

În ultimele zile, România este traversată de un val de aer cald neobișnuit pentru această perioadă. Deși noi ne bucurăm, experiții susțin că temperaturile mari din termometre nu sunt benefice, ci creează un spațiu propice extinderii epidemiei de gripă.

În sudul și estul țării este înregistrat un fenomen straniu, în timp ce pe versanții din vest rafalele de vânt fac prăpăd. Sudul și estul sun traversate de un val de praf saharian, caracteristic anotimpului cald, nu mijlocului lunii ianuarie.

Specialiştii avertizează că, în ultima jumătate de secol, numărul furtunilor sahariene a crescut de 10 ori față de numărul înregistrat anterior. În Bucureşti, ziua de 19 ianuarie a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istorie, înregistrându-se chiar și 20 de grade.

Ce înseamnă valul de praf saharian sau ploile roșii

Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.

Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică faptul că principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu, informează Meteoradar.ro.

Praful saharian poate fi periculos în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme ale aparatului respirator. „Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, informează medicii.

Vom avea zăpadă în luna ianuarie?

„O vreme în continuare mai caldă decât în mod obișnuit. Dacă în acest sfârşit de săptămână, maximele se vor situa frecvent între 1 până la 10 grade Celsius, de săptămâna viitoare este posibil să consemnăm valori mai mari de 15, posibil să ne apropiem de 20 de grade Celsius. Potrivit estimărilor până la sfârşitul lunii, mai ales săptămâna 16-23 ianuarie, va fi caracterizată de abateri termice pozitive mai mari de 6-7 grade Celsius, în special în jumătatea estică a ţării. În zona montană înaltă, la mai mult de 1500 m, stratul de zăpadă este prezent si la această dată, dar pentru formele mai joase de relief sunt şanse scăzute ca până la sfârşitul lunii să avem strat de zăpadă”, informează Elena Mateescu, director ANM.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: