Redactia.ro
Home » Știri » Vaccinul anti COVID-19, interzis anumitor persoane. Cine nu se poate vaccina?

Vaccinul anti COVID-19, interzis anumitor persoane. Cine nu se poate vaccina?

Categoria persoanelor eligibile pentru vaccinul anti COVID-19 nu a fost încă definită. Însă, există anumite persoane cărora le este interzisă adminitrarea vaccinului. Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti COVID-19. 

 

Cine nu se poate vaccina anti COVID-19

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti COVID-19 a discutat despre posibilele cazuri în care vaccinul este contraindicat. Astfel, alergiile la unul dintre componentele vaccinului pot face ca administrarea vaccinului să nu fie recomandată.

Medicul a anunțat că pacienții  asimptomatici a căror boală nu a fost diagnosticată, se pot vaccina. În schimb, dacă ai deja boala și nu te simți bine, este interzis să își faci vaccinul.

,,Pot să se vaccineze în funcție de etapa în care se regăsesc. Dacă ai o infecție asimptomatică și nu o putem diagnostica poți să  faci acest vaccin, nu se întâmplă absolut nimic”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Medicul a mai declarat că femeile gravide nu pot face acest vaccin, în momentul de față, iar în ceea ce privește situația femeilor care abia au născut, încă se caută soluții.

,,Sunt precauțiuni pentru această perioadă. Așteptăm să vedem recomandările clare ale Agenției Europene  a Medicamentului”. 

Medicula  fost înterbat și ce contraindicații ar putea exista în cazul pacienților care sunt diagnosticați în prealabil cu HIV sau SIDA. Medicul a precizat că nua r exista contraindicații în cazul acestor pacienți, dar vor genera un răspuns imun mai slab față de restul persoanelor vaccinate.

,,Nu vorbim de boli cronice care să contraindice efectiv vaccinare. O reacție alergică cunoscută, la unul dintre componentele vaccinului este o contradindicație. De asemenea, utilizarea unui tratament anti-coagulant, ținând cond de faptul că acest vaccin se administrează intra muscular, este o altă contraindicație. Celelalte categorii de boli cronice nu sunt menționate ca și contraindicații ale vaccinării împotriva COVID-19. Pacienții severi imunodreprimați, cum sunt persoanele cu infecție HIV, în stadiu SIDA, care nu sunt controlate terapeutic, este posibil să nu dezvolte un nivel suficient de mare de anticorpi protectori, dar simpla prezență a bolii nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei intervenții la Digi24. 

 

Ce se întâmplă cu persoanele care au învins coronavirusul

În ceea ce privește vaccinarea persoanelor care au învins COVID, medicul a precizat că vaccinarea lor nu reprezintăo contraindicație. Astfel, prin administrarea vaccinului se întărește sistemul și are un efect protector.

Faptul că o persoană a trecut prin infecția naturală cu SARS-CoV-2 nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare și vaccinarea reprezintă o stimulare a răspunsului imun, ceea ce creează un efect protector. Există alte infecții, precum cea cu streptococus pneumonie, pentru care organismul nu dezvoltă un răspuns imun suficient de protector și pentru care este necesară vaccinare, pentru a ne feri atât de episoadele de infecție recurente, dar și de formele grave de infecție, cum se întâmplă în cazul pacienților fără splină și alte condiții care scad răspundul imun. Categoric se pot vaccina aceste persoane”, a explicat medicul.

Potrivit informațiilor oferite de coordonatorul campaniei de vaccinare, se pot vaccina și cei care nu au asigurare medicală.

,, Vei putea să te vaccinezi având în vedere că acest vaccin este gratuit și ceea este important este să limităm efectele negative ale pandemiei, drept pentru care orice persoană, în funcție de etapa de prioritizare în acre se află, se poate înscrie la vaccinări”, a adăugat medicul, în cadrul intervenției la Digi24.

Cum este transmis virusul

Valeriu Gheorghiță a precizat că există anumite neclarități cu privire la contagiozitatea virusului care trebuie lămurite.

,,În general, nu putem transmite o boală infecțioasă doar fiind pasager al unui microb. Eu nu pot intra, dacă intru astăzi în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 eu nu pot imediat să transmit la altă persoană, trebuie eu întâi să fac acea infecție, în perioada de incubație. E bine să evităm speculații, dar ceea ce pot spune în momentul de față – și avem date certe, avem date la 4 luni de la prima doză în care nivelul anticorpilor este foarte stabil- probabil va fi o imunitate durabilă”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: