Redactia.ro
Home » Coronavirus » Vaccinurile. Cum se realizează? De ce durează atât de mult să fie realizat vaccinul anti coronavirus?

Vaccinurile. Cum se realizează? De ce durează atât de mult să fie realizat vaccinul anti coronavirus?

GALERIE FOTO (2)

Sunt convinsă că multă lume aşteaptă cu nerăbdare să fie inventat vaccinul anti Covid-19 şi nimeni nu înţelege de ce durează atât de mult. Există mai multe motive, însă cred că este important să înţelegem şi cum sunt acestea realizate.

Cum câştigă corpul imunitate împotriva bolilor?

Sistemul nostru imunitar reacţionează la agenţi patogeni în două moduri diferite: prima dată celulele imune atacă orice identifică ca fiind străin. Dacă asta nu stopează ameninţarea, celulele speciale (numite T si B) sunt chemate pentru a face faţă ameninţării. Celulele B produc anticorpi care acţionează ca nişte marcaje pentru celulele T că pot termina uciderea oricărui lucru marcat.

De obicei, un vaccin conţine un agent care seamănă cu un microorganism cauzator de boli şi este adesea format din forme slăbite sau ucise ale microbului, toxinelor sale sau ale uneia dintre proteinele sale de suprafaţă.

Agentul stimulează sistemul imunitar al organismului să recunoască agentul ca o ameninţare, să-l distrugă şi să recunoască, si să distrugă în continuare oricare dintre microorganismele associate cu acel agent pe care îl poate întâlni în viitor.

De ce e așa complicat să produci un vaccin?

Cu atâtea metode de a obține un vaccin, ai crede că sunt mari șanse să obținem unul foarte rapid. Doar că problema cea mai mare cu vaccinurile este că ele sunt create pentru persoane sănătoase. N-ai vrea să faci un vaccin cu o versiune atenuată de SARS-CoV-2 ca să descoperi apoi că-i infectează pe, să zicem, 10% dintre cei vaccinați. Sau să te aperi de această boală și să afli că vaccinul produce reacții adverse. Din acest motiv, instituțiile care autorizează folosirea unor vaccinuri cer ca acestea să treacă prin numeroase teste, care durează câțiva ani.

Mai întâi, se fac teste pe celule și pe animale. Abia după ce acestea arată că vaccinurile sunt sigure pentru administrarea la om, se trece la testele clinice, care implică mai multe faze:

1. Faza 1 verifică siguranța. Testarea se face pe câțiva zeci de subiecți sănătoși, pentru a vedea cum funcționează vaccinul și dacă apar efecte secundare. De regulă, durează câteva luni.

2. Faza 2 testează eficiența. Implică câteva sute de pacienți și teste randomizate, în care o parte dintre subiecți primesc vaccinul și ceilalți un placebo. Majoritatea testelor sunt dublu-orb, adică pacienții și cercetătorii nu știu cine primește vaccin și cine nu. Această fază durează de la câteva luni la doi ani.

3. Faza 3 testează eficiența în condiții reale. Implică sute de persoane aflate în mai multe locuri în care este prezentă boala. Dacă vaccinul își păstrează siguranța și eficacitatea pe o perioadă lungă de timp, va fi aprobat pentru utilizare pe scară largă. Evident, e vorba de câțiva ani de teste.

4. Ultima fază se referă la monitorizarea constantă a vaccinului produs, pentru orice efecte adverse sau probleme create.

În acest moment, doar două potențiale vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt în prima fază Și asta printr-o derogare de la regulă – s-a sărit peste studiile pe animale. Vaccinurile sunt dezvoltate de compania americană Moderna și de către Institutul de Biotehnologie din Beijing.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini