Redactia.ro
Home » Homepage » ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019, TURUL 2. EXIT POLL. A început votul în țară

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019, TURUL 2. EXIT POLL. A început votul în țară

ALEGERI PREZIDENŢIALE

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Duminică 24 noiembrie se desfășoară turul doi al alegerilor prezidențiale, unde cei doi candidați Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă concurează pentru fotoliul de președinte al României.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Secţiile de votare din ţară s-au deschis astăzi la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00. În diasporă votarea a început vineri, iar azi e a treia zi de vot.

În ţară sunt aşteptaţi la urnele de vot 18.217.411 de români, la 18.748 de secţii de votare, potrivit Autorităţii Electorale Permanente.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Cu ce acte se votează

Alegătorii din ţară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.

Doar cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, dar votează în România pot folosi paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar.

Votarea poate fi prelungită până la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21.00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara acestuia.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. 220.000 de persoane au votat deja

La 10 minute de la deschiderea secţiilor de votare au votat peste 73.000 de persoane în ţară. Iar până la publicarea acestei știri au votat deja 220.000 de alegători din ţară, transmite Digi 24. Ludovic Orban a votat la o secţie din Dobroieşti, judeţul Ilfov. Prezidențiabilul Viorica Dăncilă a venit să voteze la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”. A venit însoţită de soţul ei şi de Olguţa Vasilescu. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a votat la o secţie din Calea Griviţei, unde a votat şi în primul tur.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Ce face președintele, atribuțiile șefului statului

Potrivit Constituției, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, reşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Atribuții:

  • Numește premierul și guvernul
  • Politica externă – încheie tratate internaţionale în numele României
  • Apărarea țării – comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării
  • Promulgă legile sau poate întoarce o singură dată un act normativ la Parlament. Poate sesiza și Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea unor legi
  • Consultă guvernul cu privire la teme de importanță majoră
  • Poate participa la unele ședințe ale Guvernului
  • Poate propune organizarea de referendumuri de interes național, după consultarea prealabilă a Parlamentului.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: