Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 22 februarie 2023. Este zi aliturgică în Săptămâna Albă

Calendar ortodox 22 februarie 2023. Este zi aliturgică în Săptămâna Albă

GALERIE FOTO (2) Locul unic din România unde se află o pădure exotică cu arbori gigantici.

Calendar ortodox 22 februarie 2023. Zi importantă pentru toți creștinii din România, care vor să respecte fiecare sărbătoare religioasă de proporții. Aflăm că miercuri este zi aliturgică, aspect de care se ține cont cu sfințenie în bisericile ordotoxe. Vezi ce tradiții se respectă și ce este complet interzis să faci.

Ce înseamnă o zi aliturgică

Conform Calendarului Ortodox, pe data de 22 februarie 2023, Biserica amintește de Aflarea moaştelor Sf. Mc. din Evghenia și de Sf. Cuv. Atanasie, Talasie şi Limneu. Este sărbătoare cu cruce neagră, ceea ce înseamnă că unii oameni pot ține chiar și post negru, ca să cinstească această zi mai puternic.

În perioada sacrificărilor, o mulțime de oameni erau uciși pentru faptul că ei credeau în Dumnezeu și refuzat să se închine la idoli. Trupurile lor erau lăsate în voia sorții, dar unele dintre ele erau luate de credincioși și ascunse în locuri greu accesibile. Așa s-a întâmplat și cu cele ale Sf. Mc. din Evghenia și Sf. Cuv. Atanasie, Talasie şi Limneu, la moaștele cărora se rugau în secret mulți oameni.

„Îmbrățișați pe Andronic și pe Iunia, cei de un neam cu mine și împreună închiși cu mine, care sunt vestiți între apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos (Români 16,7). Aceste sfinte moaște s-au descoperit prin arătarea dumnezeiască ce s-a făcut unui cleric pe nume Nicolae Caligraful. Numele celorlalți mucenici ai lui Hristos cărora le aparțineau acele sfinte moaște sunt cunoscute numai de Dumnezeu. Împăratul bizantin Andronic al ÎI-lea a clădit o biserica peste moaștele Sfântului Apostol Andronic.”, se arată în Biblie.

De asemenea, este zi aliturgică, ceea ce înseamnă că nu se oficiază slujba Sfintei Liturghii. Există mai multe astfel de zile, iar acestea sunt:  miercuri și vineri din Săptămâna Brânzei, luni și marți din prima săptămână a Postului Paștelui, Vinerea Mare sau a Patimilor, vinerea dinaintea Crăciunului și cea dinaintea Bobotezei, în cazul în care pică Duminică sau Luni, când se săvărșesc în schimb  slujbele Ceasurilor și Vecernia.

Ziua de 22 februarie este cea de-a treia din Săptămâna Albă, cea de dinainte de Postul Paștelui. Astfel, creștinii mai au la dispoziție doar câteva zile în care pot mânca alimente de dulce, până de la Lăsata Secului de brânză de la 26 februarie 2023.

Ce este interzis în Postul Paștelui

Postul Paștelui este considerat cel mai aspru al anului, având o durată de 40 de zile și foarte puține dezlegări. Este complet interzis să te abați de la post, ci trebuie să îl respecți cu mare sfințenie dacă ai intrat în această cursă. Astfel, nu ai voie să consumi alimente de origine animală, lapte, carne sau ouă, ci doar de origine vegetală.

De asemenea, este interzis să te cerți cu cineva în această perioadă, să porți dușmănie sau să te cerți cu cineva în aceste zile. Se spune că postul nu este primit bine dacă păcătuiești și dacă nu îl termini cu o spovedanie sinceră. În plus, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală și să aibă un comportament adecvat.

Potrivit legislației din România, credincioșii au trei zile libere legale de Paște. Acestea sunt:

  • Vinerea mare – zi liberă legală
  • Prima zi de Paște – zi liberă legală
  • A doua zi de Paște- zi liberă legală

În cazul în care un angajat nu beneficiază de ele,  trebuie să aibă alte zile libere în următoarea 30 de zile lucrătoare sau compensații financiare, care presupun salariul dublu pentru acea perioadă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: