Redactia.ro
Home » Stil de viață » Care este diferența dintre vegetarian versus vegan

Care este diferența dintre vegetarian versus vegan

vegetarian versus vegan

“Dacă ar fi să fiu propriul meu bucătar, aș deveni inevitabil vegetarian”— F.A. Kemble. Se pare că, până în anul 2020, multe persoane au ajuns să se identifice cu această afirmație. Fie că au ales să devină vegetarieni, fie vegani, au decis că cel mai important aspect în alimentația propie îl reprezintă eliminarea produselor de origine animală.

În ultimii ani, popularitatea celor doi termeni a cunoscut o creștere semnificativă, fapt susținut și de rafturile magazinelor care sunt din ce în ce mai aprovizionate cu produse destinate veganilor și vegetarienilor.

Dar câți cunoaștem diferența dintre a fi vegetarian și a fi vegan?

Câți dintre noi știm câte tipuri de vegetarianism există și care este motivul care ne determină să adoptăm unul dintre aceste stiluri de viață?

Dacă v-ați gândit, chiar și fugitiv, că ar fi interesant să încercați să adoptați un astfel de stil de viață, dar prea multe întrebări v-au făcut să renunțați la idee, noi vă venim în ajutor, încercând să vă oferim toate răspunsurile și informațiile de care aveți nevoie ca să luați o hotărâre.

Vegetarian sau vegan? Care este diferența?

În primul rând, haideți să înțelegem diferența dintre cei doi termeni. A fi vegetarian înseamnă a practica o dietă din care sunt eliminate aproape toate produsele de origine animală, inclusiv peștele/fructele de mare, mezelurile și toate celelalte produse care derivă din carne. Dar vegetarienii consumă produse de origine animală precum ouă, lactate, icre și chiar miere. A fi vegan, însă, presupune eliminarea completă a tuturor alimentelor provenite de la animale, precum și evitarea utilizării oricăror produse – haine din piele, lumânări din grăsime animală, produse testate pe animale – obținute prin exploatarea acestora.

O altă diferență între aceste două stiluri de viață constă în motivul pentru care oamenii aleg să fie vegetarieni, respectiv vegani. Vegetarienii aleg această dietă din motive legate de sănătate, pe când veganii o fac din motive etice, cei din urmă transformând veganismul într-o filosofie de viață.

Tipuri de vegetarieni și vegani

Știm că există multe discuții referitoare la categoriile de vegetarieni și vegani și la măsura în care o persoană poate fi inclusă în aceste categorii, așa că am decis să detaliem toate formele existente pentru a avea o imagine mai clară asupra acestor regimuri alimentare.

Lacto-ovo-vegetarienii sunt acei oameni care includ în alimentație lactate și ouă, fiind cel mai răspândit tip de vegetarianism.

Lacto-vegetarienii, după cum ne putem da seama din denumire, sunt cei care preferă produsele lactate, refuzând ouăle.

Ovo-vegetarienii sunt tipul opus lacto-vegetarienilor, alegând să introducă în alimentație ouăle și să elimine lactatele.

Pasco-vegetarienii sunt persoanele care includ peștele în dietă

Macrobioticii sunt persoane care se ghidează după dieta orginară din Japonia, conform căreia trebuie obținut și menținut un echilibru spiritual, astfel că, adepții acestei diete consumă mâncare organică, care este cultivată local. Aceste persoane evită cafeaua, zahărul și dulciurile în general.

Fructarienii sau frugivorii sunt acele persoane care consumă cu preponderență fructe, atât tradiționale – mere, portocale etc. -, cât și fructele plantelor – roșii, semințe, fasole, nuci -.
Semi-vegetarienii introduc în alimentație peștele și carnea de pasăre, încercând totuși să consume cât mai mult alimente de natură vegetală.

Veganii elimină complet din alimentație produsele obținute de la animale.

Raw-veganii sunt acele persoane vegane care aleg să introducă în alimentație doar produsele care sunt procesate la temperaturi sub 44-46 grade Celsius.

Avantajele și dezavantajele vegetarianismului și veganismului

Dacă vă doriți să slăbiți mai ușor, aceste stiluri de viață sunt potrivite în acest sens, alimentele consumate în aceste regimuri fiind slabe în grăsimi saturate și colesterol. Totodată, doza de vitamine, minerale și fibre asigurate de aceste tipuri de regim ajută la menținerea unei stări de sănătate benefice.

Însă, ca dezavantaje ale acestor regimuri, putem specifica posibilitatea ca organismul să nu primească toți nutrienții esențiali, fapt ce poate genera boli cardiovasculare, anemie și alte probleme de sănătate.

Recomandarea noastră este ca, înainte de a decide adoptarea unui astfel de regim, să consultați un medic specialist pentru a lua o hotărâre cât mai potrivită și benefică pe termen lung.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: