Redactia.ro
Home » Știri » Ce se dă de pomană de ziua Sfinților Petru și Pavel. Toți credincioșii trebuie să știe asta

Ce se dă de pomană de ziua Sfinților Petru și Pavel. Toți credincioșii trebuie să știe asta

pomana

Joi, 29 iunie 2023, în calendarul creștin-ortodox este o sărbătoare deosebită. Biserica îi celebrează pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoare  cunoscută popular sub numele de Sânpetru. În această zi, credincioșii participă la slujbe religioase aducând cu ei diverse bucate, pentru a fi sfințite de preot. Iată ce se dă de pomană în această zi de sărăbătoare!

Ce se dă de pomană de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește în fiecare an, pe data de 29 iunie, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante evenimente ale verii și este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri. Cu ocazia acestei sărbători, credincioșii merg la slujbă cu pachețele, pe care le oferă ulterior celor nevoiași.

În folclor, Sfântul Petru este recunoscut drept ocrotitorul agriculturii, iar conform tradiției, gospodarii care doresc să obțină recolte bogate trebuie să calce usturoiul și ceapa în ziua dedicată sfântului. Se spune că începând cu această zi, cântecul cucului și al privighetorilor se stinge.

Potrivit obiceiului popular, calcatul usturoiului și a cepei în ziua Sfântului Petru simbolizează binecuvântarea recoltelor și dorința de a aduce prosperitate în gospodării. Se consideră că acest gest aduce noroc și favorizează dezvoltarea plantelor și obținerea unor roade generoase.

De asemenea, credința populară spune că în ziua Sfântului Petru, cântecul cucului și al privighetorilor se oprește, semn că începe perioada în care aceste păsări își încep migrarea sau se retrag în tăcere pentru o perioadă de timp.

Ce alimente se oferă pomană de ziua Sfinților Petru și Pavel

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel oferă o nouă oportunitate de a împărtăși compasiunea față de cei sărmani, iar credincioșii practică obiceiul de a oferi daruri și ajutor celor nevoiași. Această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea de Moșii de Sânpetru, menționându-se că „moșii” sunt nouă bătrâni care, potrivit tradiției, au săvârșit fapte bune și minuni pe parcursul călătoriilor lor prin lume.

În această zi de sărbătoare, femeile împart mâncare gătită și vase umplute cu apă, lapte sau vin. Se spune că astfel le oferă celor decedați ceva de băut în lumea de dincolo. În unele regiuni ale țării, vasele oferite ca dar pot fi decorate cu flori sau cireșe. Pe lângă aceste obiceiuri, de Moșii de Sânpetru, credincioșii mai duc la biserică mere dulci, mere acrișoare, zarzare, colivă, colaci, castraveți verzi și chiar faguri de miere.

Bucatele calde sunt dăruite celor care se află în cea mai mare nevoie, în special săracilor. Este important ca pachetele să conțină mâncarea preferată a persoanei decedate, precum și fructe, legume sau alte alimente.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: