Redactia.ro
Home » Știri » Ce spune Codul Civil despre adunatul fructelor din pomii vecinului. Legea care îți poate da mari bătăi de cap

Ce spune Codul Civil despre adunatul fructelor din pomii vecinului. Legea care îți poate da mari bătăi de cap

GALERIE FOTO (2)

În ceea ce privește regula referitoare la fructele din pomii vecinului și drepturile tale asupra acestora, există anumite norme și regulamente care stabilesc când poți culege aceste fructe fără a fi sancționat în vreun fel de lege. Este important să cunoaștem aceste reguli pentru a ne asigura că acționăm conform legii și în spiritul unei bune vecinătăți.

Există situații în care pomii vecinilor își întind ramurile în curtea altora, iar de la acest aspect pot apărea destul de multe conflicte. Codul Civil are un articol întreg ce oferă explicațiile necesare pe care oricine ar trebui să le cunoască în amănunt.

Ce drepturi au vecinii

Proprietarii ai căror pomi își întind ramurile peste gardul vecinilor au tendința de susține că fructele respective la aparțin în totalitate. Totuși, legea care este în vigoare în acest moment, combate această convingere, oferindu-le vecinilor posibilitatea de a aduna fructele care ajung în gospodăria lor.

„Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”. Acest lucru înseamnă că atunci când ramurile unui pom ajung în curtea ta, ai dreptul să aduni fructele fără probleme. Astfel, oamenii sunt îndreptățiți să păstreze fructele care ajung sau cad în mod natural în curtea lor, chiar dacă pomul în sine se află în curtea vecinului”, susțin oficialii.

Pe lângă dreptul de a păstra fructele care ajung în curtea ta, mai există și alte aspecte pe care le poți lua în considerare. Conform Codului Civil, fiecare proprietar are obligația de a permite accesul vecinului în curtea sa pentru tăierea ramurilor și culegerea fructelor.

Aceasta înseamnă că, în cazul în care ramurile unui pom vecin se extind în curtea ta, poți solicita permisiunea de a tăia aceste crengi și de a culege fructele respective. Cu toate acestea, este important să ții cont că acest drept vine la pachet cu responsabilitatea de a despăgubi vecinul, în cazul în care acest lucru este necesar.

Care este obligația proprietarului

Astfel, în conformitate cu legea, proprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare proprietății învecinate, precum și accesul vecinului în curtea sa pentru tăierea crengilor și culegerea fructelor. Este important să acționăm într-un mod respectuos și să avem în vedere buna vecinătate, comunicând în prealabil cu vecinul nostru și ajungând la un acord cu privire la tăierea crengilor sau culegerea fructelor.

Totodată, este important de menționat că, în anumite situații, poți beneficia și de alte drepturi legate de pomii vecinului, fără a fi necesară obținerea acordului acestuia. Totuși, pentru a evita eventuale conflicte, este recomandat să abordăm astfel de situații cu tact și înțelegere, comunicând deschis cu vecinul nostru și respectând normele legale și morale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: