Redactia.ro
Home » Știri » Ce spune ministrul Sănătăţii despre pandemie: ”Ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie se termină”

Ce spune ministrul Sănătăţii despre pandemie: ”Ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie se termină”

Ce spune ministrul Sănătăţii despre pandemie: ”Ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie se termină"

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, susține că i-ar plăcea să aibă o dată exactă pentru când se va termina pandemia, însă totul depinde de foarte mulți factori, între care și de campania de vaccinare.

Ce spune ministrul Sănătăţii despre pandemie

Ioana Mihăilă a fost invitată la un post de televiziune unde a vorbit despre cât de aproape este România de finalul pandemiei, spunând că ar fi foarte bine dacă am putea ști că în 5 iunie s-ar termina, însă nu acest lucru nu poate fi știut.

”Aş vrea să vă dau o dată exactă. Ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie pandemia se termină şi noi putem reveni la viaţa de dinainte. Din păcate, răspunsul la această întrebare nu poate fi atât de exact. Depinde de virus, depinde de noi, depinde de autorităţi, depinde de o sumedenie de lucruri. Dar dacă toate lucrurile se aşează aşa cum trebuie, adică dacă ne vaccinăm, dacă până când ne vaccinăm continuăm să respectăm măsurile de protecţie, pandemia se va finaliza cât de curând”, a răspuns ministrul Sănătăţii.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că cu cât se vaccinează mai mulţi oameni, cu atât mai repede se va termina pandemia.

”Vaccinarea protejează mai ales pentru formele severe de boală. Are un grad mai redus de protecţie pentru formele asimptomatice sau formele uşoare de boală, ceea ce implică că, dacă după vaccinare totuşi contractăm virusul, riscăm într-o măsură mică – e adevărat – să transmitem mai departe celorlalţi. Atunci e important ca pe lângă vaccinare, până când ne vom afla într-un grup de oameni care sunt toţi vaccinaţi, să continuăm să păstrăm mască”, a mai spus ministrul Mihăilă.

Tot ce trebuie să știi despre vaccinarea anti-coronavirus

Vaccinarea anti-coronavirus în cabinetele medicilor de familie va începe în aproximativ două săptămâni. Mai exact, în jurul datei de 4 mai. Oamenii nu mai sunt nevoiți să se programeze în platformă iar serul folosit va fi cel de la AstraZeneca.

În ceea ce privește dozele de vaccin, acestea vor ajunge în cabinetele medicilor prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică. În funcție de câte persoane înscrise sunt, medicii comunică necesarul, iar DSP-ul livrează necesarul pentru fiecare cabinet în parte.

Vor putea fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura de frigider. Astfel, serul cu care vor fi imunizați cei care vor dori să se înscrie pe listele medicilor de familie este, în principal, cel de la AstraZeneca.

Inițial, autoritățile au anunțat că va fi folosit și serul provenit de la compania americană Johnson & Johnson, însă Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că își va da abia marți avizul cu privire la acest vaccin.

Pașii necesarii vaccinării la medicul de familie:

  • se anunță medicul de familie (înscrierea pe platformă nu mai este necesară)
  • reacțiile adverse se raportează tot medicului de familie
  • persoanele imunizate primesc adeverință de vaccinare

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie a început, în luna aprilie, în județul Timiș, într-un proiect pilot. S-au înscrie în campanie 50 de medici, din zona metropolitană, care au primit, în total, 5.000 de doze de vaccin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: