Redactia.ro
Home » Știri » Cei din spatele gratiilor primesc Lumina Învierii an de an. Cum ajunge în penitenciare

Cei din spatele gratiilor primesc Lumina Învierii an de an. Cum ajunge în penitenciare

Ziua Morților sau Luminația 2022. Când se sărbătorește, tradiții, obiceiuri, semnificație și superstiții

În timp ce Paștele aduce lumina și bucuria Învierii în inimile credincioșilor din întreaga țară, această sărbătoare pătrunde și în celulele Penitenciarului București-Rahova. Prin intermediul preotului capelan dr. Cătălin Constantin Caucă, lumina Sfântă ajunge să încălzească și să mângâie sufletele celor aflați în spatele gratiilor.

Ce spune Părintele Cătălin Constantin Caucă

Pentru enoriașii săi, persoanele private de libertate, Paștele nu este doar o sărbătoare tradițională, ci o ocazie de reflecție și de căutare a speranței și mântuirii în mijlocul dificultăților și privațiunilor vieții de detenție. În aceste momente, părintele Caucă împărtășește mărturii emoționante despre felul în care acești oameni trăiesc și percep sărbătoarea, precum și despre importanța credinței în viața lor cotidiană.

De luni până joi au fost planificate toate secțiile. Noi avem, în medie, un număr de 1.500 de enoriași, cât custodiază Penitenciarul București- Rahova. Au ieșit cei care și-au dorit, secțiile planificate se trec la apel că doresc să iasă la biserică. După ce se încheie apelul de dimineață, eu sunt pe secțiile care sunt planificate în ziua respectivă, întreb ce solicitări sunt, iar apoi aceștia ies la biserică.

Vineri, în schimb, ies la biserică toți cei care doresc, vor aprinde lumânări și vor fi miruiți. Se face și slujba Prohodului, exact ca la bisericile de afară. În noaptea de Înviere, merg eu să iau lumina care vine de la Ierusalim, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh, și după merg la penitenciar, pregătesc slujba, iar lumina va fi distribuită pe absolut toate secțiile, alături de Paști.

Prima parte a slujbei o vom oficia afară, atunci când dăm lumină, iar apoi Sfânta Liturghie în biserică. Conform unui tabel aprobat, vor ieși un număr de 50 de persoane private de libertate, în medie cam cinci de pe fiecare secție, slujba va fi filmată și va fi dată pe canalul de televiziune intern, cu circuit închis, ca și cei care rămân pe cameră să aibă slujba în direct.„, a spus Părintele.

Lumina Sfântă ajunge și în Penitenciare

Cu toate că păcatele și greșelile i-au adus în această situație dificilă, enoriașii preotului Caucă au nevoie de lumină și de alinare spirituală în aceste momente. În Vinerea Mare, ei sunt miruiți și aprind lumânări, participând la slujba Prohodului, care aduce o umbră de mângâiere în sufletele lor încărcate de povara zilnică a detenției.

În ciuda provocărilor și a greutăților pe care le întâmpină în slujirea sa în penitenciar, părintele Caucă recunoaște că satisfacțiile aduse de această lucrare sunt pe măsură. În fiecare an, el este prezent la distribuirea Luminii Sfinte și a pâinii sfințite de Paști în Penitenciarul București-Rahova, aducând o rază de lumină și speranță în viața celor aflați în detenție.

Părintele a vorbit despre ieșirile deținuților la mănăstire

Eu am venit în penitenciar după 11 ani de slujire în libertate, cu ghilimelele de rigoare. Și iată că se fac trei ani de când slujesc în penitenciar. Vreau să vă spun că aici este o adevărată ocazie de slujire, pentru că aici vin oamenii cei mai încărcați cu un bagaj sufletesc, pe care caut să îi îndemn să și-l golească, să se spovedească în primul rând și să-și restabilească o relație cu Dumnezeu.

Chiar dacă aici nu este ca la o biserică din afară, am avut și un botez, am avut o convertire, am avut două cununii religioase. În perioada aceasta a Postului, cu precădere spovedaniile sunt mai dese, încărcătura este mult mai mare pentru noi, ca slujitori ai altarelor din penitenciare, dar sprijinul și lucrarea sunt la Dumnezeu. 

Ce vreau să vă mai spun este că și ei sunt mângâiați, din când în când, cu câte-o ieșire în comunitate, de obicei la mănăstirile din București și din împrejurimi. Cu sprijinul colegilor de la însoțire, am vizitat Catedrala Patriarhală, Mănăstirea Antim, Mănăstirea Radu-Vodă, Mănăstirea Cernica și pentru ei este o gură de oxigen. Să nu uităm că, până la urmă, sunt tot oameni, au greșit și ne dorim să se îndreptate. Satisfacția și mângăierea noastră o reprezintă îndreptarea lor.”, a mai adăugat preotul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: