Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cine au fost amantele secrete ale lui Mihai Eminescu? Ele au înnebunit-o de gelozie pe Veronica Micle

Cine au fost amantele secrete ale lui Mihai Eminescu? Ele au înnebunit-o de gelozie pe Veronica Micle

Cine au fost amantele secrete ale lui Mihai Eminescu? Ele au înnebunit-o de gelozie pe Veronica Micle

Mihai Eminescu, unul dintre cei mai mari poeți din literatura română, nu a fost doar un geniu literar, ci și un amant pătimaș cu o viață sentimentală complicată. Deși este cunoscut pentru relația sa cu Veronica Micle, există dovezi că poetul a avut mai multe aventuri amoroase în timpul vieții sale. În acest articol, vom explora amantele secrete ale lui Mihai Eminescu și povestirile lor de dragoste!

Cine au fost amantele secrete ale lui Mihai Eminescu

Relația cu Veronica Micle

Desigur, cea mai cunoscută și intensă relație de dragoste a lui Mihai Eminescu a fost cu Veronica Micle. Acești doi îndrăgostiți pasionali au trăit o poveste de dragoste zbuciumată care a durat 17 ani, până la moartea poetului. Cu toate acestea, ceea ce poate nu toți știu este că în viața lui Eminescu au existat și alte femei care au stârnit pasiunea sa arzătoare.

Cassandra, prima iubire

Se spune că prima iubire importantă a lui Eminescu a fost Cassandra, o fată de țăran din Ipotești. Poetul s-a îndrăgostit de ea la o vârstă fragedă, încă de la șase ani. Moartea timpurie a lui Cassandra a lăsat o amprentă profundă în sufletul lui Eminescu și a inspirat poezia sa „Mortua Est” din 1871.

„La Ipoteşti, i se declanşează şi primele emoţii erotice, după cum aflăm tot din poezia sa, pentru o fată despre care un cercetător al locului, I.D. Marin, a emis ipoteza că se numea Casandra şi care, stingându-se prea curând, îi incendiază sufletul cu ardoarea primei suferinţe profunde“, spune Lucia Olaru Nenati, scriitoare şi publicistă, doctor în filologie, promotor cultural, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti, potrivit adevarul.ro.

A fugit de la școală pentru dragoste

În 1866, după terminarea clasei a doua de gimnaziu, Eminescu a luat o decizie surprinzătoare. Fără să anunțe pe nimeni, a fugit cu o trupă de actori. Deși oficialul motiv a fost suferința sa provocată de moartea lui Aaron Pumnul, adevărul era că poetul se îndrăgostise de o tânără actriță pe nume Maria Vasilescu. Această poveste de dragoste a durat un an și a avut loc în Banat și București.

„M. Eminescu, spirit deştept şi inima uşor impresionabilă, n-a rămas scutit de efectele reprezentaţiunilor; asupra lui au făcut o înrâurire chiar mai mare. Motivul părăsirii studiilor gimnaziale din Cernăuţi nu a fost moartea lui Pumnul, ci altă împrejurare… Teatrul l-a abătut de la studiile sale gimnaziale, voia să fie şi el actor şi autor dramatic! Şi aşa a părăsit gimnaziul. Poate că la părinţi să fi spus alt motiv decât cel adevărat, deşi mă îndoiesc”, spune Sbierea, într-o scrisoare din 1889 către Titu Maiorescu, conform sursei citate. 

Eufrosina Popescu, o altă actriță în viața lui Eminescu

Eufrosina Popescu, o actriță de mâna a doua, a fost următoarea mare iubire a lui Eminescu. Relația lor a fost pasională și tumultuoasă, iar poetul i-a dedicat mai multe poezii. Cu toate acestea, dragostea lor a fost umbrită de prezența altor amanți în viața lui Eminescu.

„Această Eufrosina era de o rară frumuseţe şi, mai mult graţie atracţiilor fizice, izbutise să se facă iubită de public. Actriţă de mâna a doua, ea nu e o vestală, are amanţi care o întreţin şi nu respinge nici dragostea romantică a lui Eminescu”.

„Eminescu era proaspăt întors cu trupa Pascaly la Botoşani. Tatăl său, Gheorghe Eminovici, aflase. Atunci, Eminescu ar fi rămas fără haine. Tatăl său voia să îl facă să renunţe la trupa de teatru. Văzând că nu merge în felul acesta, Eminovici i-ar fi propus fiului său să studieze la Viena. Condiţia era aceasta: să renunţe la actriţă şi la teatru şi primea bursă la Viena să studieze filosofia şi dreptul”, spune scriitorul botoşănean Gellu Dorian. Tânărul Eminescu ar fi acceptat pe loc, relatează aceeași sursă. 

Natalița, croitoreasă pe meleaguri germane

În timpul unei petreceri în Botoșani, Eminescu s-a îndrăgostit de Natalița, sora unui lăutar, croitoreasă pe meleaguri germane. Această poveste de dragoste l-a determinat pe tatăl poetului să-i ia hainele și să îl trimită să studieze la Viena cu condiția să renunțe la actriță și la teatru. Tânărul Eminescu a acceptat și a plecat la Viena.

  „În zilele libere, Mihai Eminescu călătoreşte cu trenul până la Potsdam, însoţit de frumoasa Milly, pentru a vizita castelul Sanssousi şi grădinile înconjurătoare. Îi dedică şi o poezie: ,,Din Berlin la Potsdam merge / Drum de fier, precum se ştie / Dară nu se ştie încă / C-am luat bilet de-a trie / C-am plecat de dimineaţă / Cu un taler şi doi groşi…/ Şi de gât cu blonda Milly / C-ochi albaştri, buze roşi / Şi-acum şuieră maşina / Fumul pipei lin miroasă,/ Sticla Kummel mă invită, / Milly-mi râde. Ce-mi mai pasă!”, conform aceleași surse. 

Mite Kremnitz, o scriitoare germană

Mihai Eminescu a avut o altă aventură amoroasă cu Mite Kremnitz, o scriitoare nemțoaică care s-a stabilit în România. Această relație a fost intensă și complexă, iar poetul i-a predat lecții de limba română. Cu toate acestea, diferențele sociale și de avere au pus capăt acestei povești de dragoste.

„Amândoi realizează faptul că se iubesc. Poetul îi dărui, de ziua ei de naştere, un caiet mic cu poezii (din care nu lipseau ”Cu mine zilele-ţi adaogi”, ”Despărţire”, ”Foaie veştedă” şi „Atît de fragedă„) în manuscris. Era, de astă dată, nu un semn de dragoste, ci de omagiu, ultima poezie fiind considerată de ea inspirată. Peste cîteva lecţii, Eminescu îi mărturiseşte, totuşi, Mitei iubirea, deşi ştia bine că ea nu putea fi niciodată a lui”, se arată în articolul lui Zigu Ornea, potrivit sursei citate anterior. 

„Poetul simţise, acum, că dragostea lui pentru Mite murise. Era într-o stare sufletească de regret final când, pe stradă, întâlnindu-l pe Caragiale, dramaturgul îl întreabă: „De ce eşti, măi, aşa de sinistru?”, la care poetul răspunde eliberat: „Am şi de ce! M-a apucat miezul nopţii ascultând literatura proastă a unei cucoane” şi îl anunţă că a doua zi pleacă la Iaşi”, conform sursei citate. 

Cleopatra Poenaru, ultima amantă

Înainte de întoarcerea definitivă la Veronica Micle, Eminescu a avut o ultimă aventură cu Cleopatra Poenaru, o femeie divorțată cu doi copii. Această poveste de dragoste a fost ultima sa relație înainte de a se confrunta cu episoadele profunde ale bolii care l-au condus către sfârșitul tragic.

 „Tânăra locuia pe strada Cometei din Craiova, în apropierea unor plopi, iar astfel a apărut şi poezia „Pe lângă plopii fără soţ”, spune Toma Rădulescu un istoric din Craiova, mai relatează sursa citată. 

Iubirea supremă: Veronica Micle

Cu toate aventurile și relațiile complicate, Veronica Micle a rămas iubirea supremă a lui Mihai Eminescu. Acești doi îndrăgostiți au trăit o poveste de dragoste intensă și dureroasă care a influențat profund creația poetică a poetului. Ultimul lor episod de iubire a avut loc la Botoșani în 1888 și a continuat până la moartea poetului în 1889.

Frumusețea și carisma lui Eminescu

Unul dintre motivele pentru care Eminescu a atras atât de multe femei în viața sa a fost frumusețea sa fizică. Descrierile contemporanilor ilustrează un bărbat chipeș, cu ochi negri, vii, și o voce melodioasă. Prin personalitatea sa carismatică și vocea sa plăcută, poetul reușea să cucerească inimile femeilor cu ușurință.

Astfel, Mihai Eminescu, pe lângă genialitatea sa literară, a fost și un amant pătimaș cu o viață sentimentală complicată. Relația sa cu Veronica Micle rămâne una dintre cele mai cunoscute povești de dragoste din istoria literaturii române, dar nu trebuie uitat că în viața poetului au existat și alte femei care au stârnit pasiunea sa arzătoare și au influențat în mod semnificativ creația sa poetică.

 

Sursa foto: adevarul.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: