Redactia.ro
Home » Știri » Cum se vor întoarce elevii la școală. Regulile, explicate de miniștrii Sănătății și Educației

Cum se vor întoarce elevii la școală. Regulile, explicate de miniștrii Sănătății și Educației

Cum se vor redeschide scolile

Cum se vor întoarce elevii la școală. De luni, 8 februarie, elevii și profesorii se vor întoarce fizic la ore, dar trebuie să respecte regulile anti-Covid, cu rigurozitate. Astfel, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au venit cu explicații clare în acest sens.

Cum se vor întoarce elevii la școală. Regulile, explicate de miniștrii Sănătății și Educației

Cum se vor întoarce elevii la ore. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au explicat, vineri, într-o conferință de presă, regulile care trebuie respectate la școală, de luni, 8 februarie, când elevii se vor putea rentoarce în bănci, la ore, informează Hotnews.

Sorin Cîmpeanu a precizat că elevii care au vulnerabilități, și astfel, sunt mai predispuși unei infectări cu coronavirus, trebuie să aducă o adeverință care să ateste acest lucru. Dacă o au pe cea din semestrul I, este valabilă șu în semestrul al doilea. Elevii care au Covid19, trebuie să stea acasă și nu li se vor pune absențe. După perioada de izolare și, evident, după vindecare vor putea reveni la ore. Totodată, școala trebuie să asigure dezinfectanți, să aerisească clasele înainte de ore și în pauze. Este obligatorie purtarea măștii, dar și distanțarea socială.

Ministrul Educației a mai subliniata faptul că mijloacele pentru transportul școlar reprezintă o vulnerabilitate mare de infectare. Pentru a se asigura că regulile sunt respectate, va impune controale. Orarul va fi adaptat și pentru cursurile online.

”În ordinul de ministru am încercat să răspundem tuturor întrebărilor posibile.Am afișat acum câteva minute pe site lista celor 3.181 de localități din România, cu încadarea în scenarii. 149 de localități în scenariul roșu, 903 localități în scenariul galben. Restul localităților vor fi deschise școlile pe toate palierele. Examenele naționale- am semnat ordinul pentru adaptarea programei de examen, adaptatat la realități. Avem clara reglementat și când se suspendă cursurile după apariția unor cazuri de COVID. Elevii cu vulnerabilități nu sunt obligați să aducă noi adeverințe, sunt valabile cele din semestrul I. Copiii care au simptome de COVID să nu meargă la școală, nu li se vor pune absențe, trebuie doar să anunțe.Orarul pentru cursuri online va fi adaptat. Insistăm pe respectarea regulilor: distanțare fizică, minim 1 metru. Pentru a nu ajunge în situații absurde. mizăm pe fiecare director de școală de a asigura distanțarea maxim posibilă. Aglomerația nu va fi așa de mare cum apare teoretic, excluzând categoriile exceptate de la cursuri fizice. Sunt esențiale purtarea măștii și aerisirea claselor. Vulnerabilitate majoră – transportul școlar. Vor fi făcute controale, am cerut soluții de la administrațiile locale”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Vlad Voiculescu: ”Vor exista teste rapide în școli”

Printre regulile enunțate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, este și testare rapidă la școală, a copiilor. Se vor pune la dispoziția unităților de învățământ teste rapide de testare. Părinții trebuie să fie de acord cu testarea, iar personalul medical va fi instruit despre se face aceasta.

”E o zi importantă pentru că anunțăm redeschiderea școlilor și măsurile necesare pentru siguranța copiilor și profesorilor și a celor de acasă. Sunt câteva reguli simple, care vor fi prezentate și într-un ghid al școlilor pe care îl pregătim. Regulile: evaluarea copilului acasă și ținerea acsă dacă are simptome. Părinții trebuie să își exprime acordul pentru testare, este foarte important. Vor exista teste rapide în școli, o parte au fost deja distribuite către școli. Nu e necesară adeverință de la medicul de familie pentru începerea școlii luni. Mesaj pentru părinți: priroritataea noastră a fost să nu aducem familiile în situație de risc suplimentar. Copiii trebuie să meargă șa școală, dar în condiții de siguranță, iar asta e posibilă numai prin colaborare, care este esențială. Putem depși acestă perioadă cu costuri minime doar dacă colaborăm – cu medicul de familie, cu școala. Cel mai important lucruru simplu pe care o lua școala – aerisirea constanță. Școlile să aibă un cabinet medical sau un spațiu izolator pentru copiii care au simptome. Părinții să comunice, este esențial. Pentru cadrele medicale este necesară instruirea privind testarea, se va face de azi, progresiv. E esențial circuitul de raportare. Știm diferența dintre numărul de teste făcute și cel raportat. Fiecare test trebuie raportat în maxim 24 de ore către DSP”, a explicat și Vlad Voiculescu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: