Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România

Cutremur în România. Duminică, 30 ianuarie a avut loc un cutremur în zona seismică Vrancea. Seismologii au anunțat că acesta s-a produs la o adâncime de 142 kilometri. Ce magnitudine a avut seismul?

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în cursul zilei de duminică, 30 ianuarie, s-a produs un cutremur în zona seismică Vrancea, Buzău. Conform seismologilor, seismul a avut magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter și a avut loc la adâncimea de 10 km.Seismul s-a produs la ora 05.11. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 59km E de Brasov, 71km N de Ploiesti, 121km S de Bacau, 125km N de Bucuresti, 131km V de Braila, 133km V de Galati, 139km NE de Pitesti, 173km E de Sibiu, 189km N de Ruse, 204km SV de Iasi.

Acesta este cel de-al treilea seism care s-a produs în România în ultima săptămână. Pe 26 ianuarie a avut loc un alt seism, cu o magnitudine mai mică. Potrivit INFP, cutremurul a avut loc la ora 13.29 în județul Vrancea și a avut magnitudinea de 2,9 pe scara Richter, la o adâncime de 109 kilometri. De asemenea, miercurea trecută a avut loc un alt seism, fiind vorba despre un cutremur de suprafață. Acesta s-a resimțit în Ialomița și a avut magnitudinea de 2,4.

De la începutul anului 2022 au avut loc 16 cutremur în România, iar cel mai puternic fiind cutremurul produs pe 16 ianuarie. Acest a avut magnitudinea de 4,5, produs la adâncimea de 145 kilometri. „În ziua de 16.01.2022, 15:43:12 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 4.5, la adâncimea de 145.813 km.Cutremurul s-a produs la 63km E de Brasov, 94km SV de Bacau, 98km N de Ploiesti, 134km V de Galati, 137km NV de Braila, 153km N de Bucuresti, 159km NE de Pitesti, 174km E de Sibiu, 178km SV de Iasi, 218km N de Ruse” a precizat Institutul Național de Fizică a Pământului.

Gheorghe Mărmureanu, despre gravitatea unui seism mare în Capitală

Directorul onorific al INSP, Gheorghe Mărmureanu a vorbit, în exclusivitate pentru Redacția despre gravitatea efectelor în cazul producerii unui cutremur mare, în special în Capitală. Seismologul a declarat că în prezent, datele arată că nu se va produce un cutremur puternic și că bucureștenii pot sta liniștiti. Cu toate astea, în cazul unui cutremur puternic, urmările ar fi dezastruoase, mai ales în București.

Eu cred că producerea unui seism puternic, va fi devastator pentru Capitală. Depinde cât de mare e seismul. Dacă va fi un cutremur ca cel din 1940, care a fost mai mare decât seismul din 1977, având în vedere ce s-a construit în România și mai ales cum s-a construit, impactul va fi devastator. Să știți că de multe ori, când un bloc e căzut în urma unui cutremur, constructorii găsesc în stâlpul respectiv o căciulă sau un pantof. Vă dați seama ce înseamnă acest lucru. În acest caz, gravitatea depinde de mulți parametri.” ne-a declarat specialistul INFP, Gheorghe Mărmureanu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: