Redactia.ro
Home » Știri » De ce se mănâncă pește de Buna Vestire?

De ce se mănâncă pește de Buna Vestire?

De ce se mănâncă pește de Buna Vestire

Buna Vestire este sărbătorită de creștini în fiecare an, pe data de 25 martie. Este o sărbătoare extrem de importantă, ea fiind cea care anunță vestea că omenirea va avea parte de Dumnezu întrupat.

De ce se mănâncă pește de Buna Vestire

Deși suntem în plin post, sărbătoarea Bunei Vestiri oferă credincioșilor posibilitatea de a mânca pește. Iată de ce se mănâncă, de fapt, pește în ziua aceasta.

Preoții explică acest lucru. Este vorba despre o răsplată pentru toți cei care se chunuiesc din greu să țină post, și în această zi se pot înfrupta dintr-un aliment care nu le-ar fi permis în mod normal, acesta fiind un praznic împărătesc. Tocmai de aceea, oamenii po mânca pește.

„Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă“, explică Paul Tudorache, preot paroh la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

E bine să mănânci pește de Bun Vestire. Iată de ce

În același timp, tradiția creștină spune că după Înviere, Iisus Hristos a mâncat pește, iar acest aliment are o simbolistică aparte în tradiția creștină. În trecut, simbolul peștelui era folosit de creștini pentru a se recunoaște în perioada marilor prigoniri și ucideri.

„După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, a mai spus părintele Tudorache.

Buna Vestire a avut date diferite la care era sărbătorită în această lume înainte ca data fixă să fie cea de 25 martie. Unele biserici o sărbătoreau pe 5 ianuarie, chiar înainte de Bobotează și altele pe 18 decembrie. În Biserica de Răsărit data de 25 martie a fost acceptată după ce s-a stabilit ca 25 decembrie să fie dată de serbare a Nașterii Domnului. Sărbătoarea Buneivestiri a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: