Redactia.ro
Home » Știri » Drama unei bătrâne a cărei casă va fi înghițită de ape. Femeia nu vrea să-și părăsească locuința

Drama unei bătrâne a cărei casă va fi înghițită de ape. Femeia nu vrea să-și părăsească locuința

GALERIE FOTO (4) Drama unei bătrâne a cărei casă va fi înghițită de ape

Drama unei bătrâne a cărei casă va fi înghițită de ape. În ultimii ani, tot mai mulți oameni din Geamăna, județul Alba au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza Iazului de stil de la Valea Seșei care continuă să crească în fiecare an. Printre aceștia se numără și tanti Varvara, care trebuie să plece din casa din cauza apelor.

Drama unei bătrâne a cărei casă va fi înghițită de ape. Femeia nu vrea să-și părăsească locuința

Drama unei bătrâne a cărei casă va fi înghițită de ape. Iazul de steril de la Valea Seșei, județul Alba crește în fiecare an, motiv pentru care, oamenii sunt nevoiți să-și părăsească locuințele. În ultimii 30 de ani, peste 1.000 de persoane au trebuit să plece din Geamăna, dar și din satele care sunt la altitudine mai mare, așa cum este Părău-Cărbunari sau Vinta, aflat sub amenințarea lacului de steril care a fost format în zonă de compania minieră Cupru Min Abrud. Drama unei bătrâne a cărei casă va fi înghițită de ape. Din păcate, satul Geamăna nu mai există de mult timp, fiind acoperit de iazul de steril.

Printre aceștia se numără și tanti Varvara, a cărei casă va fi înghițită de ape. Vărvara Tătaru, în vârstă de 79 de ani, a locuit numai în satul Părău-Cărbunari, un sat afectat de barajul industrial. Casa bătrânei este situată la câțiva metri de iazul care crește în fiecare an, iar cu toate astea, femeia refuză să-și părăsească casa. „Aici m-am născut, la Părău – Cărbunari. Aşa i-a spus la satul nostru. Aici am copilărit, m-am căsătorit, aici am mers la şcoală. Aici ne-am îngropat părinţii şi bunicii. Acum zac şi ei acolo, în steril”, a povestit tanti Vărvara.

Tanti Vărvara nu își părăsește locuința

Aceasta a rămas văduvă în urmă cu 10 ani, iar în jurul barajului se află mai multe femei rămase văduve de mulți ani. „Au fost mulţi locuitori aici. Era plin satul de oameni şi de copii. Am o casă foarte aproape de lac. Nu m-am interesat până acum, dar eu de aici nu plec”, a spus tanti Varvara. Mai mult, femeia este decisă ca, în cazul în care locuința sa va fi invadată de apă, să se mute în grajdul unde își ține vaca.„Dacă ajunge apa la casă, mă mut lângă vacă. Eu nu merg la casa nimănui. Am muncit aici ca un sclav, până mi-am făcut casa. Am cărat pietre cu roaba. Am lucrat la lampă, fiindcă nu aveam curent. Am fost şapte copii la părinţi. Toţi au plecat. Eu am rămas aici, omul nimănui”, a mai spus aceasta.

La începutul anilor 1980 au fost expropriate de statul român peste 300 de case din Geamăna, iar în 1986, când a început deversarea steriului, în Geamăna trăiau peste 1.000 de persoane. În prezent, în casele moțești, răsfirate în jurul lacului în care ajunge tulbureala de steril de la cariera de cupru, mai locuiesc aproximativ 20 de persoane. Nicolae Ceaușescu a fost cel care a lansat evacuarea celor 1000 de persoane, pentru a depozita deșeurile toxice din mine. Regimul Comunist le-a promis oamenilor că se vor îmbogății de pe urma mutării, dar li s-a oferit o bucată de pământ și foarte puțini bani, pentru a trăi în altă parte. Acum, totul a devenit un lac care crește între 90 și 100 de centimetri pe an.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: