Redactia.ro
Home » Știri » El este fotograful Unirii! Povestea lui Samoilă Mârza, singurul care a imortalizat Marea Unire în 1918

El este fotograful Unirii! Povestea lui Samoilă Mârza, singurul care a imortalizat Marea Unire în 1918

GALERIE FOTO (7) El este fotograful Unirii! Povestea lui Samoilă Mârza, singurul care a imortalizat Marea Unire în 1918

El este fotograful Unirii! Iată povestea lui Samoilă Mârza, singurul care a imortalizat Marea Unire în 1918!

El este fotograful Unirii

La 1 decembrie 1918, în Alba Iulia, România a trăit un moment deosebit, Marea Unire, un eveniment istoric ce avea să aducă împreună provinciile locuite de români sub același tricolor. În acea zi importantă, un personaj cheie a fost Samoilă Mârza, singurul fotograf care a reușit să imortalizeze acest moment semnificativ pentru istoria țării.

Născut în 1886 într-o familie de țărani din Galțiul, județul Alba, Samoilă Mârza avea să devină un martor crucial al Marii Uniri. Cu toate că a fost chemat pe front în 1914, norocul său a fost că deținea meseria de fotograf și a fost înrolat în armată ca subofițer și fotograf toprogaf. Aceasta i-a oferit șansa de a fi prezent în momente cheie ale istoriei românești.

„În 1914, am fost chemat pe front și am avut noroc că am avut meseria de fotograf și am fost înrolat în armată ca subofițer și fotograf toprogaf.

Am ajuns cu patru zile înainte de Marea Adunare Națională de la Galtiu, iar acolo am participat la sfințirea steagului la Biserică, am participat la ședințele organizate”, a relatat Rareș Diodiu, în numele fotografului Samoliă Mârza.

Samoilă Mârza, singurul care a imortalizat Marea Unire în 1918

În 1918, cu doar patru zile înaintea Marelui Act de Unire, Mârza a participat la sfințirea steagului la biserică și la diverse ședințe organizate în localitatea sa de baștină, Galtiu. Însă, sfârșitul războiului l-a condus spre Viena, urmând retragerea militarilor români. Acolo, pe 14 noiembrie 1918, a reușit să surprindă momentul sfințirii primului steag tricolor al Consiliului Național Român Central.

După două săptămâni, la 29 noiembrie, s-a întors în țara natală și pe 1 decembrie a pornit cu bicicleta pe un drum de 11 kilometri, de la satul natal până la Alba Iulia. În dimineața acelei zile, Mârza, însoțit de concetățenii săi, a realizat trei fotografii cu delegația din Galtiu, iar ajuns la Alba Iulia, a capturat imagini unice cu tribuna oficială și cu Marea Adunare Națională, unde participaseră peste 100.000 de români.

„Am ajuns în sfârșit aici la Teiuș. De aici voi merge la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. 

Suntem în dimineața zilei de 1 decembrie, am luat cu mine și aparatul de fotografiat, iar, împreună cu ceilalți consăteni, vom porni spre Alba Iulia la Marea Adunare Națională. 

Am realizat trei fotografii cu delegația din Galtiu, în satul meu, de unde am plecat în spre Alba Iulia. Ajuns la Alba Iulia, am realizat fotografii cu tribuna oficială și cu Marea Adunare de la Alba Iulia, unde au participat peste 100.000 de români”, a mai relatat Rareș Diodiu, în numele fotografului Samoliă Mârza, potrivit Antena3 CNN. 

Printre personalitățile importante prezente în fotografiile sale se numără dr. Aurel Vlad, președintele Consiliului Național Român, Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu și Episcopul ortodox de Caransebeș Miron Cristea. Aceste imagini, realizate pe clișee de sticlă, au devenit martori oculari ai istoriei.

Sursa foto: Antena3 CNN.

„Norocul că azi avem fotografii de la momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 i se datorează lui Samoilă Mârza, cunoscut drept fotograful Unirii.

Prezența lui la Alba Iulia a făcut să avem astăzi șase fotografii, trei cu mulțimea și trei cu tribunele unde s-au ținut cuvântări în acea zi de duminică”, a declarat istoricul Liviu Zgârciu, despre Samoilă Mârza.

Localitatea Galtiu a devenit parte a istoriei României prin obiectivul lui Samoilă Mârza, iar în 2018, cu ocazia centenarului Marii Uniri, bustul său a fost dezvelit pentru a-l omagia. Fotografiile lui Mârza rămân singurele mărturii vizuale ale Marelui Act de Unire din 1918. Fotograful Unirii s-a stins pe 19 decembrie 1967, pierzând lupta cu o boală cu evoluție rapidă. Moștenirea sa, însă, trăiește în imagini, amintindu-ne de un moment definitoriu al istoriei României.

Sursa foto: rador.ro

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: