Redactia.ro
Home » Știri » Fethullah Gulen a murit la 83 de ani. Liderul religios era acuzat de Turcia pentru lovitura de stat din 2016

Fethullah Gulen a murit la 83 de ani. Liderul religios era acuzat de Turcia pentru lovitura de stat din 2016

Fethullah Gulen a murit la 83 de ani

Fethullah Gulen, influentul predicator islamic turc, cunoscut pentru rolul său controversat în politica Turciei, a murit la vârsta de 83 de ani. Gulen, care a trăit în exil autoimpus în Statele Unite din 1999, a fost considerat de autoritățile de la Ankara drept principalul responsabil pentru tentativa de lovitură de stat împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, din 15 iulie 2016. Anunțul decesului său a fost făcut de Herkul, un site apropiat de predicator, și a fost preluat de principalele publicații turce.

De la aliat, la rival al lui Erdogan

Fethullah Gulen și Recep Tayyip Erdogan au fost, în trecut, aliați, colaborând în anii 2000 pentru a combate influența vechii elite seculare din Turcia și pentru a promova o agendă politică bazată pe valori islamice. Cu toate acestea, relația dintre cei doi s-a deteriorat semnificativ începând cu 2013, când Erdogan a acuzat mișcarea Gulen de orchestrarea unor investigații de corupție care vizau apropiați ai săi și membri ai guvernului său. Tensiunile au escaladat rapid, iar guvernul turc a început să închidă școli și organizații afiliate mișcării Guleniste, care avea o rețea extinsă de instituții educaționale și de caritate atât în Turcia, cât și în străinătate.

Pe 15 iulie 2016, Turcia a fost zguduită de o tentativă de lovitură de stat organizată de un grup de militari. Evenimentele au implicat avioane de luptă, tancuri și elicoptere, iar violențele au dus la moartea a aproximativ 250 de persoane. Erdogan a acuzat imediat mișcarea Gulen de organizarea puciului, susținând că adepții lui Gulen s-au infiltrat în rândurile armatei și ale altor instituții cheie ale statului. În schimb, Gulen a negat orice implicare, susținând că nu ar fi avut cunoștință despre complot și condamnând lovitura de stat.

După acest episod, guvernul turc a lansat o amplă campanie de represiune împotriva mișcării Gulen, arestând mii de persoane suspectate de legături cu aceasta, inclusiv militari, judecători, profesori și funcționari publici. Multe dintre școlile și organizațiile afiliate mișcării au fost închise, iar averile persoanelor suspectate au fost confiscate. În 2017, autoritățile turce i-au retras cetățenia lui Fethullah Gulen, accentuând ruptura dintre acesta și statul turc.

Exilul în Statele Unite și cererile de extrădare 

Începând din 1999, Fethullah Gulen a trăit în exil autoimpus în Pennsylvania, Statele Unite, de unde a continuat să-și coordoneze mișcarea. După tentativa de lovitură de stat, guvernul turc a cerut în repetate rânduri extrădarea lui Gulen, pe care îl considera o amenințare majoră pentru securitatea națională. Cu toate acestea, autoritățile americane au refuzat să dea curs solicitărilor Ankarei, invocând lipsa unor dovezi concludente care să-l lege direct pe Gulen de organizarea puciului.

Decizia SUA de a nu-l extrăda pe Gulen a dus la tensiuni diplomatice între Washington și Ankara, relațiile dintre cele două țări fiind afectate de această dispută. În pofida acuzațiilor aduse de guvernul turc, Gulen a susținut în mod constant că nu a avut nicio legătură cu tentativa de lovitură de stat și că este victima unei campanii de denigrare orchestrată de Erdogan.

Moștenirea controversată a lui Fethullah Gulen

Fethullah Gulen a fost o figură marcantă în peisajul religios și politic al Turciei. Mișcarea sa, cunoscută sub numele de „Hizmet” sau „Serviciul”, a fost inițial percepută ca un curent moderat în islam, promovând educația, dialogul interreligios și acțiunile caritabile. Gulen a avut o influență considerabilă în societatea turcă, în special prin rețeaua extinsă de școli și instituții de învățământ care funcționau atât în Turcia, cât și în alte țări.

Însă, odată cu deteriorarea relațiilor cu Erdogan și acuzațiile privind tentativa de lovitură de stat, mișcarea Gulen a devenit ținta unei represiuni severe. Moștenirea lui Fethullah Gulen rămâne astfel una controversată, fiind perceput diferit în funcție de tabăra politică: unii îl văd ca pe un promotor al unei interpretări moderne a islamului, în timp ce alții îl consideră responsabil pentru instabilitatea din Turcia.

Decesul lui Gulen marchează sfârșitul unei ere pentru mișcarea pe care a condus-o, însă impactul său asupra Turciei va continua să fie resimțit în anii ce vor urma, având în vedere urmele adânci lăsate în viața politică și socială a țării.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect