Redactia.ro
Home » Știri » Guvernul propune majorarea salariului minim cu 7,2 procente

Guvernul propune majorarea salariului minim cu 7,2 procente

Guvernul propune majorarea salariului minim cu 7,2 procente

Majorarea salariului minim . Șeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a transmis, amrți, trei scenarii avute în vedere pentru creșterea salariului minim. Principala propunere este majorarea cu 7.2%, din ianuarie 2020, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei, brut.

Guvernul propune majorarea salariului minim cu 7,2 procente

Potrivit Știrile ProTv, șeful cancelariei primului ministru, a declarat într-o conferință de presă, că au fost luate în considerare trei scenarii pentur creșterea salariului minim.

Creșterea salariului minim brut cu 7,2% se va traduce în creșterea celui net cu 83 de lei, până la un nivel de 1.346 de lei.

Peste 1.3 milioane de angajați, vor putea beneficia de majorare, cei mai mulți dintre ei, peste 216.000 lei, activând în comerțul cu amănuntul. Printre aceștia se numără 21.464 de angajați în administrația publică și în apărare.

Majorarea salariului minim în 2020

Conform unei analize făcută de Guvernul României, majorarea salariului minim în 2020 cu 7,2% ar aduce venituri suplimentare la bugetul general consolidat de stat de peste trei miliarde de lei. Iar 2.6 miliarde de lei sub forma contribuțiilor sociale suplimentare încasate și alte aproape 440 milioane de lei încasări în plus în contul impozitului pe venit.

Scenariu 1 – Salariul minim brut pe ţară se majorează cu nivelul ratei inflaţiei ultimele date disponibile la nivelul lunii octombrie, respectiv 3,4%, la care se adaugă indicele de productivitate pentru anul 2018, pentru anul precedent, respectiv 3,7% ceea ce rezultă într-o majorare a salariului minim brut pe ţară cu 7,2% respectiv de la 2.080 de lei la 2230 de lei. La acest scenariu de bază se adaugă alte două scenarii, care includ un coeficient de corecţie”, a spus Dancă.

“Scenariu doi – coeficientul de corecţie ţine de dinamica creşterii economice astfel încât atunci când se constată o diferenţă între creşterea economică prognozată pentru anul următor şi creşterea economică estimată pentru finalul anului în care se ia decizia mai mică sau mai mare de 0,5 puncte procentuale, coeficientul de corecţie este zero şi pentru ceea ce depăşeşte acest acest procent de 0 plus minus 0,5 puncte procentuale până la 1,5 puncte procentuale, coeficientul de corecţie este un coeficient negociat cu partenerii sociali, dar nu poate depăşi un punct procentual”, a explicat şeful Cancelariei primului ministru.

Scenariul 3 ia în considerare nivelul de dezechilibrelor de pe piaţa muncii şi coeficientul de corecţie este calculat între rata şomajului efectiv şi rata naturala a şomajului, potrivit metodologiei europene.

De asemenea, Dancă a precizat că în niciunul dintre scenarii nu există posibilitatea ca vreun salariat net să scadă.

Citeste si:Horoscop 27 noiembrie 2019. Unele zodii vor avea o zi agitată

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: