Redactia.ro
Home » Homepage » Guvernul și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. PSD contraatacă: Depunem moțiunea de cenzură mai devreme

Guvernul și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. PSD contraatacă: Depunem moțiunea de cenzură mai devreme

orban

Parlamentul s-a reunit miercuri în şedinţă comună extraordinară. Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Guvernul a luat decizia de a-și angaja răspunderea în Parlament astfel încât să permitem fiecărei comunități să-și aleagă primarii prin majoritate de 50% plus 1 din votanți, astfel încât să oferim legitimitate.

În 1992, mecanismul de alegere a primarilor care a fost introdus stabilea alegerea primarilor cu 50% plus 1 și era necesară prezența la primul tur a 50% plus 1 din alegători, iar în caz contrar se repeta primul tur.

Parlamentul de imediat după Revoluție a legiferat mai aproape de exigențele democrației. În 2012 s-a introdus alegerea prin majoritatea relativă: e ales primar cel care obține cel mai mare număr de voturi, fără a fi necesară prezența majorității alegătorilor”, a afirmat Ludovic Orban.

Surpriză! Pe cine va numi Klaus Iohannis premier, dacă trece moțiunea de cenzură

„Chiar dacă numărul cetățenilor nemulțumiți de un primar depășește procentul de 50%, nu pot schimba primarul: pentru că voturile nemulțumiților se distribuie la mai mulți candidați în acest sistem.

Am văzut că PSD depune moțiune de cenzură. Sincer, nu înțeleg motivele. Peste 1.500 dintre primarii care au câștigat alegerile în 2016 au câștigat cu peste 50%. Poate vă e teamă că nu și-au făcut treaba cum trebuie, deși ați pompat resurse din bugetul de stat în primarii PSD?

Puteți să băgați și 10 moțiuni de cenzură, dar nu puteți să ne schimbați punctul de vedere nici al nostru, nici al celor peste 80% dintre cetățeni care vor alegeri în două tururi”, a mai spus prim ministrul României.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Marcel Ciolacu: „Joi dimineață depunem moțiunea de cenzură”

Președintele interimar al PSD și totodată preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunțat după şedinţa comună extraordinară a Parlamentului că va depune moțiunea de cenzură mai devreme. Inițial a dorit s-o depună vineri, dar s-a răzgândit. Prin urmare, Ciolacu va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban joi, 30 ianuarie.

„Mâine dimineaţă vom depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban”, a declarat miercuri Ciolacu, la Parlament, potrivit Mediafax.

De altfel, Marcel Ciolacu a reacționat și la cele două decizii prin care CCR a declarat neconstituţionale două demersuri ale Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului. Ciolacu îi cere lui Orban să retragă proiectul de angajare a răspunderii pe legea electorală, aflat azi pe ordinea de zi a Parlamentului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: