Redactia.ro
Home » Stil de viață » Legumele și fructele din piețe sunt pline de pesticide. La ce trebuie să fie atenți românii

Legumele și fructele din piețe sunt pline de pesticide. La ce trebuie să fie atenți românii

Legume și fructe pline de pesticide.

În contextul actual, preocuparea pentru sănătatea personală și a familiei este mai mare ca oricând, iar alimentația ocupă un rol central în acest demers. Legumele și fructele sunt esențiale în dieta zilnică, însă există îngrijorări serioase legate de prezența pesticidelor pe acestea, indiferent dacă sunt achiziționate din piețe sau din marile magazine. Proveniența și prospețimea alimentelor sunt detalii cruciale pentru a ne asigura că ne alimentăm într-un mod sănătos. În acest sens, specialiștii ne îndrumă să optăm pentru produse organice și să le spălăm și curățăm extrem de bine înainte de consum.

Ce ne recomandă specialiștii

Există doi pași esențiali pe care trebuie să îi urmezi după ce ai achiziționat fructe sau legume, pentru a reduce cât mai mult posibil prezența pesticidelor. Primul pas, considerat obligatoriu pentru sănătate, implică spălarea atentă a acestora sub un jet puternic de apă. Chiar dacă mulți consideră acest gest o normalitate, există încă persoane care neglijează importanța spălării fructelor și legumelor înainte de a le consuma, ceea ce poate avea consecințe grave asupra organismului. Folosirea apei curate sau a unei perii fine poate ajuta la îndepărtarea reziduurilor de pesticide.

Al doilea pas, considerat opțional, se referă la curățarea stratului exterior al fructelor și legumelor. Coaja acestora joacă un rol de barieră în fața pesticidelor, însă eliminarea ei nu face decât să reducă, nu să elimine complet, cantitatea de pesticide consumată.

Sfaturi utile pentru a ne feri de pesticide

Experții în toxicologie, precum Radu Țincu, atrag atenția asupra efectelor cumulate ale pesticidelor, care pot modifica structura acizilor nucleici și pot induce apariția unor tumori. O soluție recomandată este diversificarea consumului de fructe și legume provenite din diferite regiuni, ceea ce poate diminua riscul expunerii la un singur tip de pesticid. Expunerea îndelungată la aceste substanțe chimice reprezintă un real pericol pentru sănătate, având potențialul de a induce boli grave, precum cancerul limfatic, gastric, mamar, uterin, leucemia, dereglări endocrine și chiar boli neurologice degenerative.

„Vorbim de alte pesticide depistate în aceste teste. Pesticide care s-a demonstrat că au un efect de bioacumulare în organismul uman. Efectul este unul cumulativ. Noi ne expunem la mai multe pesticide simultan și fiecare parte va modifica structura acizilor nucleici și va duce la apariția unor mutații genice capabile să inducă apariția unor tumori”, a precizat toxicologul Radu Țincu potrivit Antena 3 CNN.

Astfel, este esențial să acordăm o atenție sporită alegerii și pregătirii legumelor și fructelor pe care le consumăm, pentru a ne proteja sănătatea și a reduce riscul expunerii la pesticide.

„Am putea să spălăm foarte bine aceste fructe și legume. O parte din aceste pesticide rămân pe suprafața lor, iar o spălare sub jetul de apă va dilua, va reduce cantitatea prezentă pe suprafața lor sau am putea să decojim. Recomandarea este să mâncăm diversificat. Mai multe fructe și legume din mai multe zone. Acest lucru va diminua riscul ca organismul să fie expus la același tip de substanță”, a mai declarat expertul toxicolog.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: