Redactia.ro

Ministrul Justiției, despre sentința „turul 2 înapoi”: Instanțele nu pot suspenda sau anula decizii ale CCR

Radu Marinescu, ministrul Justiției

La o zi după ce Curtea de Apel Ploiești a suspendat printr-o hotărâre controversată decizia Curții Constituționale din 6 decembrie 2024, care anula alegerile prezidențiale, ministrul Justiției, Radu Marinescu, a intervenit public pentru a clarifica implicațiile acestei decizii. Oficialul a declarat că alegerile din luna mai vor avea loc conform calendarului stabilit, iar actele administrative emise de Guvern nu sunt suspendate. În același timp, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica posibila abatere disciplinară a magistratului care a pronunțat soluția.

Radu Marinescu: „Nicio instanță nu poate suspenda hotărâri ale CCR. Alegerile vor avea loc conform planului”

La doar câteva ore după decizia pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, ministrul Justiției, Radu Marinescu, a intervenit public pentru a clarifica implicațiile juridice asupra procesului electoral.

„Legea, în momentul de față, nu permite adoptarea unor soluții specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanțele judecătorești ale unor decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale”, a declarat oficialul la România TV.

Potrivit ministrului, actele administrative emise de Guvern pentru organizarea alegerilor prezidențiale nu sunt afectate de hotărârea judecătorului de la Ploiești, iar procesul electoral continuă conform calendarului stabilit.

„Veți observa că actele administrative care au fost adoptate de către Guvern în organizarea alegerilor nu sunt vizate de această hotărâre judecătorească. Organizarea alegerilor produce în continuare efecte, astfel încât vom avea alegeri”, a mai afirmat Radu Marinescu.

Declarațiile au venit pe fondul unei confuzii generate de decizia instanței din Ploiești, care a suspendat executarea hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024.

Contextul deciziei de la Ploiești. Prima instanță care a suspendat o hotărâre a CCR

Joi, 24 aprilie 2025, judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere formulată de o cetățeancă din Pucioasa, Gheorghița Popescu, și a decis:

„Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024 până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare.”

Hotărârea a fost considerată de unii juriști un act de „curaj civic”, iar de alții un gest de „depășire a competențelor”. Practica judiciară anterioară indică faptul că niciun tribunal sau curte de apel nu a acceptat, în zeci de cazuri similare, să suspende vreo decizie a Curții Constituționale, care, potrivit Constituției, este definitivă și general obligatorie.

Tocmai acest caracter excepțional al hotărârii a atras atenția CSM, dar și reacții politice, juridice și instituționale în lanț.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs

În aceeași zi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a anunțat că a formulat recurs împotriva deciziei instanței:

„Parchetul declară recurs împotriva deciziei pronunțate de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul nr. 301/42/2025.”

Prin această cale de atac, Parchetul a invocat inadmisibilitatea cererii și lipsa competenței instanțelor de contencios administrativ de a se pronunța asupra unor hotărâri ale Curții Constituționale.

La rândul său, Curtea Constituțională a României a transmis un comunicat oficial, în care și-a exprimat poziția fermă față de această decizie:

„Este regretabil că o instanță judecătorească a dispus, fără temei constituțional și legal, cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii adoptate de instanța constituțională.”

CSM intervine. Sesizare oficială a Inspecției Judiciare

În aceeași seară, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că a sesizat Inspecția Judiciară, solicitând o verificare privind conduita magistratului care a pronunțat soluția de suspendare.

„Având în vedere interesul public manifestat față de soluția pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, Secția pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare.”

Potrivit CSM, există deja aproximativ 30 de cauze identice, soluționate în țară, în care instanțele au respins cererile privind suspendarea sau anularea hotărârilor CCR. Această „practică unitară” este folosită acum ca argument pentru verificarea posibilei încălcări a normelor de conduită de către magistratul de la Ploiești.

Surse din sistemul judiciar afirmă că verificările vor viza modul în care a fost motivată decizia, dar și eventualele încălcări ale principiilor constituționale și ale Codului deontologic al judecătorilor.

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a confirmat că ministerul are în vedere analizarea contextului în care a fost luată hotărârea, pentru a evalua oportunitatea unor intervenții instituționale.

Deși Ministerul Justiției nu are autoritate directă asupra judecătorilor, ministrul a sugerat că măsura este necesară pentru a proteja coerența juridică și autoritatea Curții Constituționale.

Alegerile din luna mai continuă. Rămâne valabil calendarul oficial

În ciuda tensiunilor juridice, ministrul Justiției a transmis un mesaj clar: alegerile prezidențiale programate pentru luna mai nu sunt afectate.

„Organizarea alegerilor produce în continuare efecte. Actele administrative ale Guvernului nu sunt suspendate sau anulate. În consecință, vom avea în continuare alegeri.”

Autoritatea Electorală Permanentă a reconfirmat și ea, printr-un comunicat succint, că pregătirile pentru scrutinul din mai 2025 continuă conform programului stabilit.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: