Redactia.ro
Home » Știri » Programul RABLA se extinde. Noutatea pe care mulți români au așteptat-o

Programul RABLA se extinde. Noutatea pe care mulți români au așteptat-o

rabla

Programul Rabla se extinde. În premieră, programul se aplică și pentru motociclete. Ministerul Mediului pregătește startul programelor Rabla și Rabla Plus pentru anul 2020, iar primele informații deja au fost date publicității.

Anul acesta bugetele vor fi suplimentate atât pentru Rabla Classic (60.000 de tichete) cât și pentru Rabla Plus (de la 95 la 140 de milioane de lei).

Care este valoarea voucherului

Prima de casare pentru Rabla Classic este în continuare de 6.500 de lei, aceasta putând fi cumulată și în acest an cu un ecobonus de 1.000 de lei (dacă emisiile mașinii nou achiziționate nu depășesc 96 g/km CO2, sau dacă aceasta funcționează pe GPL/CNG). În cazul cumpărării unei mașini hibrid, ecobonusul crește, pentru anul 2020, la 2.500 de lei; în ediția precedentă Rabla, acesta era de 1.700 de lei, scrie auto-bild.ro.

„Am introdus un ecobonus nou, valoarea lui este tot de 1.000 de lei, adăugat la prima de casare. Acesta se poate cumula cu prima de casare dacă mașina nouă are sistem GPL, mult mai puțin poluant. Am decis inclusiv creșterea ecobonusului pentru mașinile hibride convenționale, care nu se încarcă la priză, de la 1.700 la 2.500 de lei. Suma maximă care poate fi decontată prin Rabla Clasic poate ajunge la 2.000 de euro”, a spus ministrul Mediului, Costel Alexe, potrivit Mediafax.

Noutățile programului în 2020

O altă noutate în cadrul programului Rabla 2020 este posibilitatea obținerii unui voucher pentru achiziția unei motociclete. În cazul acesta, prima de casare a unui automobil vechi este de 3.500 de lei. Ministrul Mediului, Costel Alexe, explică:

„Prima de casare pentru cumpărarea unei motociclete e de 3.500 de lei, pentru că vrem să fie echitate între cumpărătorii de mașini și cei de motociclete. Dacă la mașini decontăm în jur de 10% din valoare, am vrut să păstrăm aceeași proporție și la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine”.

Vești de ultimă oră pentru șoferi! Aceste maşini ar putea fi interzise în România

Inițiativa aceasta are ca misiune mărirea parcului moto și încurajarea participanților la trafic în alegerea unui mijloc de transport alternativ. Asta ar duce la fluidizarea traficului în mediul urban și reducerea emisiilor poluante. Studiile arată că un scuter sau o motocicletă cu motor termic este cu 20% mai puțin poluant decât o mașină electrică și cu 50% mai poluant decât un autoturism cu motor termic.

A fost introdusă însă și o condiție: cei care își cumpără mașină nouă prin programul Rabla Plus nu au voie să o vândă timp de cel puțin un an.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: