Redactia.ro
Home » Știri » Rusalii, tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis să facem: „Ielele te pot prinde și te pot pedepsi”

Rusalii, tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis să facem: „Ielele te pot prinde și te pot pedepsi”

Calendar ortodox 20 iunie 2021

Rusaliile, numite și Duminica Rusaliilor și Lunea Rusaliilor, sunt obiceiuri importante în țara noastră care celebrează pogorârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. Rusaliile sunt o tradiție creștină, comemorată întotdeauna duminică, la 50 de zile după Paște.

Rusaliile, tradiții și obiceiuri 

În credința populară, Rusaliile sunt spiritele fermecate ale morților care, după ce au ieșit din morminte în Joia Mare și au petrecut Paștele alături de cei vii, refuză să se întoarcă în lumea de dincolo și încep să facă lucruri rele oamenilor. 

Pentru a le liniști, oamenii evitau să le spună Rusalii și le dădeau nume diferite: Iele, Zane (Zâne) sau Frumoasele (Frumoasele). Aceste spirite trăiesc în apropierea izvoarelor, fiind capabile, prin cântecele lor, să ia mințile oamenilor și să îi îmbolnăvească. Boala se aseamănă cu o transă hipnotică ce nu poate fi învinsă decât cu puterea magică a Călușarilor (un dans românesc de pasiune călușară executat de membrii unei frății în pași sălbatici). Dansul Călușarilor este un ritual de vindecare și protecție care se dansa în curțile oamenilor sau pe stradă. Obiceiul se mai practică în satele tradiționale românești, mai ales în sudul țării.

Bătrânii spun că, dacă ești bolnav, te poți însănătoși de Rusalii doar dacă liderul (vataf) de Călușari merge și trece peste tine.

Tradiția românească spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele (zânele), spirite rele care provoacă boala numită popular „luată de Rusalii”.

În unele sate credincioșii trebuie să meargă la biserică cu crenguțe de nuc și de tei (ce protejează grădinile de grindină) pentru a fi sfințiți. Cu aceste ramuri sfinte își vor împodobi casele și icoanele pentru că se spune că au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc lobodă, usturoi și pelin. De asemenea, oamenii au tendința de a purta plantele în buzunare.

În Transilvania, pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase pe tot parcursul anului, tradiția spune că trebuie stropite cu apă a doua zi după Rusalii.

Rusalii, superstiții 

Nu trebuie să te duci să lucrezi la câmp pentru că Ielele te pot prinde și te pot pedepsi;

În ziua de Rusalii nu intri în vie, nu te duci în pustiu, în păduri sau lângă fântâni pentru că te poți întâlni cu spiritele rele;

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, pentru că nu a cinstit și nu a prețuit cum se cuvine această zi;

La 9 săptămâni de Rusalii nu trebuie culese ierburi de leac;

De Rusalii nu trebuie să te cerți;

Ușile vor fi periate cu usturoi și astfel casele vor fi protejate de rele și ghinion tot anul;

Spiritele rele se alungă prin ritualuri zgomotoase și pocnitori cu ramuri de tei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: