Redactia.ro
Home » Homepage » Se lansează Programul Prima Casă 2020. Anunțul făcut de Ministerul Finanțelor

Se lansează Programul Prima Casă 2020. Anunțul făcut de Ministerul Finanțelor

programul prima casă 2020

Start oficial pentru Programul Prima Casă 2020. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat că a primit din partea Ministerului Finanțelor Publice suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei, alocat pentru anul 2020.

Ce bănci intră în program ?

Cele 14 bănci participante în program sunt: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

Care sunt condițiile de garantare?

Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleași condiții de garantare din partea statului român, precizează un comunicat.

„La finalul anului 2019, Programul Prima Casă înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României. Avem satisfacția de a implementa un program guvernamental care a impactat pozitiv viața foarte multor români, fie că au fost beneficiari direcți ai programului, vânzători, antreprenori sau profesioniști implicați în sectoarele economice conexe.

Suntem pregătiți pentru lansarea unei noi etape în derularea programului Prima Casă, cu fluxuri de lucru optimizate, adaptate nevoilor beneficiarilor și partenerilor noștri, menținând același angajament de a oferi celor care apelează la noi șansa de a-și împlini visul, poate cel mai drag românilor, acela de a avea o casă”, a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM, potrivit digi24.ro.

Ce este Fondul Național de Garantare?

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, functionând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României.

Garanția FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.

Condiții Prima Casă 2020

Acesta este cel de-al 11-lea an consecutiv în care programul Prima Casă se va desfășura în România. De la startul programului, în anul 2009 și până la mijlocul anului 2019, au fost acordate peste 270.000 de garanții și promisiuni de garantare. Valoarea totală a acestora se ridică la 24,9 miliarde lei.

Persoanele care doresc să aplice pentru un credit Prima Casă în 2020 vor trebui să dispună de un avans de 5% din valoarea totală a locuinței tranzacționate.

Guvernul a decis! Ce se va întâmpla cu programul Prima Casă în 2020

Pentru a fi eligibil pentru un credit Prima Casă 2020, aplicantul trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • La data solicitării creditului să nu dețină nicio locuință proprietate exclusivă sau împreună cu soția fie să dețină o proprietate ce nu a fost dobândită prin programul Prima Casă și care are o suprafață utilă mai mică de 50 mp.
    Să achiziționeze sau să construiască o singură locuință prin creditul Prima Casă.
  • În cazul în care doriți să vă construiți propria casă prin programul Prima Casă, trebuie să fiți în posesia terenului în momentul în care vă înscrieți în program.
  • Pentru o locuință finalizată, trebuie să urmăriți ca aceasta să se încadrează în una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.
  • Dacă la locuințele mai vechi de 5 ani statul poate garanta maximum 40% din valoarea finanțării în cazul celor mai noi de 5 ani statul mărește garanția până la 50%.
  • Persoanele care aleg să își cumpere o locuință prin programul Prima Casă nu pot să o vândă decât după trecerea a 5 ani din momentul achiziției.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: