Redactia.ro
Home » Știri » Guvernul a decis! Ce se va întâmpla cu programul Prima Casă în 2020

Guvernul a decis! Ce se va întâmpla cu programul Prima Casă în 2020

prima casă

Prima Casă continuă și în 2020. Programul va avea alocat un plafon de garanții de 2 miliarde de lei, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului postat spre consultare publică pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, de la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 250.673 garanţii în valoare totală de 21,6 miliarde de lei. Totodată, de la începutul anului 2019 şi până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 14.052 garanţii, în valoare totală de 1,3 miliarde de lei, precum şi 4.344 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,5 miliarde de lei.

Până în prezent au fost executate un număr de 886 de garanţii, în valoare de 70,7 milioane de lei, din care s-a recuperat de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală suma de 26,51 milioane de lei, rezultând o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima Casă, transmite Agerpres.

Suma este aceeași cu cea prevăzută pentru anul 2020 în planul multianual adoptat în 2016 și similară cu cea de anul trecut, transmite Digi 24.

Pentru anul acesta, Finanțele vor și abrogarea unei prevederi care permite băncilor să dea într-un an credite peste plafonul anual. Deci vor fi totuși niște restricții.

Programul va fi supus unei evaluări

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, este un bine-cunoscut contestatar al programului, însă recent a spus că atât Prima Casă, cât și alte programe guvernamentale de acest tip, vor fi evaluate pentru a le stabili eficiența.

Pentru anul viitor, în planul inițal este precizat un plafon mai mic, de un miliard și jumătate de lei, pe ideea că până atunci programul guvernamental să își fi îndeplinit scopul și să dispară ușor din peisaj.

Anul trecut, la cererea BNR, Ministerul Finanțelor a decis să transforme programul în unul social, accesibil doar celor cu venituri de până la 4.500 de lei, având în vedere că până acum au beneficiat de el și persoane care puteau accesa lejer un credit standard.

Proiectul care urmează să se redenumească în programul guvernamental O casă, O familie a fost prezentat în august de Ministerul Finanțelor de atunci, dar nu a mai fost adoptat de Guvern. În cei 10 ani de existență ai programului, au fost cumpărate peste 250 de mii de locuințe în valoare de totală de aproape 22 de miliarde de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: