Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă buletinele? Propunerea lui Dan Barna

Se schimbă buletinele? Propunerea lui Dan Barna

Dan Barna

Vicepremierul Dan Barna a oferit noi explicații despre propunerea USR-PLUS de a nu mai fi trecute adresele de domiciliu pe cărțile de identitate. Potrivit spuselor lui Dan Barna, prin acest demers s-ar ușura lucrurile din punct de vedere birocratic.

Se schimbă buletinele? Propunerea lui Dan Barna

După ce USR-PLUS a propus în Parlament ca pe buletine să nu ne mai fie trecute adresele de domiciliu, vicepremierul Dan Barna a venit cu explicații în acest sens. Mai exact, dacă domiciliul nu va mai apărea pe cărțile noastre de identitate, se vor păstra adresele și nu ne vom pierde proprietățile. De asemenea, s-a venit cu o astel de idee pentru a ușura lucrurile din puncte de vedere birocratic. Anume, românii nu vor mai avea nevoie de un  act de proprietate sau să fie luați de cineva în spațiu pentru a-și face buletin. De asemenea, cei care nu au viză de flotant vor putea putea vota și nu va fi necesară înscrierea la vot.

„Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta. Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state, această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu. Această birocraţie nu este necesară în realitate, pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe”, a spus Dan Barna la Digi24.

Dan Barna a dat ca exemplu alte țări, unde pe actele de identitate adresa nu mai figurează, iar identicarea lor se face pe bază de CNP. Deși nu va mai apărea pe buletin, domiciliul va exista în continuare. Vicepremierul a reamintit și de faptul că nu mai apare numele părinților, în ultimii ani, pe cărțile de identitate.

Dan Barna a mai precizar că propunerea USR-PLUS ar fi în avantajul persoanelor defavorizate, care întâmpină probleme în a-și face buletinul, dar și în sprijinul celor care locuiesc în alt oraș față de domiciliul trecut pe buletin. Astfel, ei nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în localitatea natală pentru actualizarea datelor, în caz de expirare sau de dorință de schimbare a domiciliului.

„Această dezbatere este foarte legitimă, pentru că sunt două categorii de persoane foarte afectate: persoanele defavorizate, care nu deţin o locuinţă şi au probleme mari în a-şi face acte de identitate. Și mai este categoria cealaltă: persoanele foarte dinamice, care își găsesc de lucru în alt oraș și au o permanentă problemă cu actualizarea buletinului. În momentul în care scoţi această chestiune a adresei din cartea de identitate, lucrurile devin mai puţin birocratice şi mai simple pentru tine, ca cetăţean”, a adăugat vicepremierul.

USR-PLUS vrea mai mulți oameni la vot prin noua propunere

Dan Barba a mai punctat și procedura de vot. Mulți oameni renunță la vot, la alegerile parlamentare, deoarece nu au viză de flotant și, astfel, trebuie să meargă acasă să-și exprime votul.  Pe baza propunerii URS-PLUS oamenii vor putea să voteze într-un număr mai mare, fără viză de flotant.

„În egală măsură, făcând o modificare în legislația electorală, la parlamentare, de exemplu, ar fi de dorit să poată vota cât mai mulți oameni. Foarte mulţi oameni, cei mobili și dinamici, activi social, nu ajung să voteze pentru că au domiciliul într-un alt judeţ, de obicei la distanţă mare or, foarte puțini fac călătoria acasă ca să voteze. Lucrurile ar fi mult mai simple și am avea o reprezentativitate mai mare a aleşilor pentru că mai multe persoane ar putea să voteze”, a mai spus Barna.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: