Redactia.ro
Home » Știri » Val de cutremure în România. Pământul s-a mișcat din nou

Val de cutremure în România. Pământul s-a mișcat din nou

Val de cutremure în România

Val de cutremure în România. În urmă cu puțin timp a avut loc un nou cutremur. În ultimele zile s-au produs mai multe seisme în România. Conform specialiștilor, pământul s-a mișcat la ora 18.02, în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 130 de km. Ce magnitudine a avut?

Val de cutremure în România. Pământul s-a mișcat din nou

Val de cutremure în România. Joi, la ora 18.02 a avut loc un nou cutremur în România. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, având magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter.

Conform seismologilor, cutremurul s-a produs la adâncimea de 130 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 62km E de Brasov, 66km NE de Ploiesti, 119km N de Bucuresti, 126km S de Bacau, 128km V de Braila, 130km V de Galati, 138km NE de Pitesti, 177km E de Sibiu, 184km N de Ruse, 208km SV de Iasi.

Pe 30 noiembrie a avut loc un cutremur mediu în zona seismică Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 4,1 pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 125 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 87km E de Brasov, 97km S de Bacau, 100km NE de Ploiesti, 107km V de Galati, 109km NV de Braila, 148km N de Bucuresti, 173km NE de Pitesti, 176km SV de Iasi, 200km E de Sibiu, 213km N de Ruse.

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din 1977

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre cutremurul din 1977, considerat cel mai puternic seism produs în România, din ultimii 100 de ani. Conform acestuia, până și specialiștii au fost surprinși de acest cutremur, mai ales că aceștia nu aveau echipamentele de alarmare. Nu se așteptau la un seim de 7,2 grade pe scara Richter.În prezent, INSP detectează cutremurul cu secunde mai devreme, iar instalațiile de risc sunt blocate. „Rețeaua seismică pe care România o are în prezent este foarte bună pentru că am făcut-o împreună cu Statele Unite și toată rețeaua este automatizată. Rețeaua seismică înregistrează orice mișcare seismică, nu doar cutremur. Așadar, nu au fost înregistrate mai multe seisme decât în mod normal, înainte de a se produce cutremurul din 1977.”, ne-a spus Gheorghe Mărmureanu.

Directorul onorific al INFP, a vorbit și despre gravitatea efectelor în cazul producerii unui cutremur foarte mare, în special în Capitală. Gheorghe Mărmureanu susține că datele arată că în prezent nu se va produce un cutremur puternic. Totuși, în cazul unui seism puternic, Capitala va fi distrusă. „Eu cred că producerea unui seism puternic, va fi devastator pentru Capitală. Depinde cât de mare e seismul. Dacă va fi un cutremur ca cel din 1940, care a fost mai mare decât seismul din 1977, având în vedere ce s-a construit în România și mai ales cum s-a construit, impactul va fi devastator. Să știți că de multe ori, când un bloc e căzut în urma unui cutremur, constructorii găsesc în stâlpul respectiv o căciulă sau un pantof. Vă dați seama ce înseamnă acest lucru. În acest caz, gravitatea depinde de mulți parametri.”, a mai spus seismologul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: